La política de 0 residus arriba cada vegada a més llars, i més i més famílies opten pel reciclatge no només per respecte i cura del medi ambient, sinó com a sistema per estalviar a la cistella de la compra. I el millor exemple d’aquest feedback és aprendre com fer sabó amb oli utilitzat.

El reciclatge d’oli per fer sabó et permet, per una banda, treure de les clavegueres un gran contaminant; un únic litre d’oli usat pot contaminar fins a 1.000 litres d’aigua o més. Per altra banda, pots fabricar un producte d'ús habitual a casa que ja no hauràs de comprar al supermercat. 

A més, la Llei de Residus i Sòls Contaminats per una Economia Circular de 2021 estableix que a partir del 31 de desembre de 2024 serà obligatori reciclar l’oli de les llars. I tot i que hi ha moltes formes de reciclar l’oli, des d’ElNacional.cat avui t’explicarem com aprofitar-lo a casa i anar preparant-se per l’entrada en vigor de la nova normativa. Pren nota!

💧 No perdis ni una gota d'oli: els avantatges de reciclar-lo

Com fer sabó amb oli utilitzat de manera casolana

¿Què necessitarem? Només tres ingredients i dos complements:

 • 2,5 litres d’oli domèstic usat. Ben colat i net d’impureses.

 • 2,5 litres d’aigua.

 • 330 grams de sosa càustica de la que pots trobar al supermercat.

 • Olis essencials amb el perfum preferit.

 • Colorant alimentari.

A més, l’equipament necessari serà: 

 • Un recipient gran, resistent a la calor, de plàstic especial, acer inoxidable, o vidre, però mai alumini.

 • Una cullera de fusta gran per poder remoure la barreja.

 • Guants i ulleres protectores són recomanables, ja que la sosa és altament corrosiva.

 • Uns motlles amb la forma que vulguis pel sabó.

como hacer jabon con aceite utilizado 2  catsofnishava
Res com fer sabó amb oli utilitzat per reciclar de forma agradable. Imatge: Catsofnishava.

Ara cerca un lloc ben ventilat a la casa per fer-ho i comencem a fer sabó amb l’oli utilitzat amb aquestes passes:

 1. Posa l’aigua al recipient.

 2. Afegeix la sosa càustica molt a poc a poc, remenant amb la cullera. Aquesta és la fase més delicada, no només pel poder corrosiu de la sosa, sinó per què la reacció augmenta la temperatura de l’aigua, fins a 80 °C.

 3. Quan tota la sosa estigui afegida i integrada, deixa-ho reposar i refredar al voltant d’una hora.

 4. Un cop freda la barreja, és el moment d’afegir l’oli, amb cura, i remenant amb l’espàtula o cullera. Veuràs que quan es vagi integrant, quedarà com una crema.

 5. Aquesta és la fase del procés en la qual hem de posar els olis essencials per afegir el perfum desitjat, i els colorants per obtenir sabó d’un color a to amb el perfum. Si volem tirar-hi també algunes fulles o herbes aromàtiques, encara quedarà molt més especial!

 6. Quan hagis acabat, aboca la barreja als motlles.

 7. Deixa-ho reposar durant al menys un mes, i ja tens el teu sabó!

Veus com fer sabó amb oli utilitzat no és pas tan complicat? Prova l’experiència per avançar-te en el reciclatge d’oli i gaudeix d’un sabó ben bo fet a casa. Útil pel medi ambient, per la teva butxaca i també per la teva pell!


🌳 Estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva petjada de carboni i reduir-la plantant arbres.