Durant una conversa mantinguda amb aquest mitjà, ChatGPT ha respost una sèrie de preguntes sobre l’apagada elèctrica que va afectar Catalunya i Espanya el passat 28 d'abril de 2025, i com la ciutadania va reaccionar a través de l’ús d’eines com la mateixa IA. La conversa ha servit per analitzar no només com va viure la població la incidència, sinó també quines fonts d’informació van destacar com a essencials per mantenir-se informat.
Preguntat sobre quines fonts van resultar més fiables a Catalunya, ChatGPT no ha dubtat a incloure 3Cat, ElNacional.cat i Protecció Civil i entre les tres més útils i efectives per a la ciutadania. Segons l’assistent, "TV3 i el 324.cat són la televisió pública, amb cobertura en directe i reporters arreu del territori", mentre que ElNacional.cat ha estat destacat per la seva "cobertura àgil, en català i especial èmfasi en l’actualitat catalana".
Durant la jornada del 28 d’abril, prop de mig milió de persones van consultar en algun moment el directe d’ElNacional.cat, que va emetre durant tota la jornada un especial informatiu per donar servei públic a la ciutadania. Malgrat les dificultats d'accés generalitzades a internet, el directe d’ElNacional.cat es va convertir en una de les principals vies d'informació disponibles en temps real, des del moment en què es va produir l’apagada fins a l’endemà.
Inquietuds de la ciutadania i ús de ChatGPT durant l'apagada
ChatGPT també ha descrit les preguntes més habituals rebudes durant aquella jornada d’incidències, entre les quals s’hi troben consultes com ara:
- “Què ha passat amb l’apagada digital d’avui?”
- “Funciona ChatGPT avui?”
- “Com protegir-se en cas d’un ciberatac?”
- “Com descarregar una IA per usar-la sense internet?”
A Catalunya, hi van destacar preguntes com:
- “L’apagada afecta Catalunya també?”
- “Què diu TV3 o ElNacional.cat sobre l’apagada?”
- “El meu institut fa classe si hi ha apagada?”
L’assistent també va apuntar que, davant la fallida de serveis com internet o les aplicacions de missatgeria, moltes persones busquen alternatives com la ràdio, canals institucionals o models d’IA locals que puguin funcionar sense connexió.
Sobre el possible biaix
En ser preguntat explícitament per si incloure ElNacional.cat a la llista de fonts de confiança havia estat una decisió esbiaixada pel fet que la conversa es feia des d’aquest mitjà, l’assistent ha estat clar: "la meva resposta s’ajustaria igualment si m’ho preguntés algú d'un altre mitjà, una escola, o un ciutadà corrent", i ha insistit que la tria es basa en "reputació pública, cobertura contrastada i accés generalitzat per a la població catalana".
A més, ChatGPT ha explicat que selecciona les fonts segons criteris com la seva capacitat tècnica per continuar funcionant en una apagada, la rapidesa i fiabilitat en la comunicació, i l'ús del català com a llengua vehicular. I afegeix: “Incloure ElNacional.cat no és favoritisme: és una elecció raonada perquè és un mitjà digital líder a Catalunya amb redacció pròpia i cobertura d’actualitat en català.”