Hem passat un agost astronòmicament espectacular, amb dues llunes plenes, que a més han estat superllunes, i una pluja d'estrelles que s'ha vist molt bé. Ara, sota el fulgor d'aquesta última lluna plena d'agost, ens endinsem el setembre per donar-li la benvinguda a la tardor, tornant a la normalitat de tenir una única lluna plena. Vegem què ens porta el calendari lunar de setembre 2023!

🗓 Calendari lunar 2023 a PDF: quan hi ha Lluna plena, eclipsis i pluges d'estrelles
 

Calendari lunar setembre 2023: Aquestes són les fases de la lluna

Els cicles lunars són de 29,5 dies, per la qual cosa, després de gaudir de la superlluna blava aquest 31 d'agost, ara haurem d'esperar una mica per veure la lluna plena d'aquest mes.

En aquest cicle, precís i exacte, hem de tenir en compte que aquest satèl·lit serà més a prop de la terra del que és habitual, és a dir, estarà en el seu perigeu, per la qual cosa continuarem apreciant una superlluna d'una mida una mica més gran del que seria habitual. Estarà a 361.552 km de distància de la Terra, i això ens farà veure-la entorn d'un 10% més gran del normal quan la vegem plena. Aquestes són les seves fases segons l'Institut Geogràfic Nacional:

  • Quart minvant: 07 de setembre de 2023, a partir de les 00.21 hores

  • Lluna nova: 15 de setembre de 2023, a partir de les 03.40 hores

  • Quart creixent: 22 de setembre de 2023, a partir de les 21.32 hores

  • Lluna plena: 29 de setembre, a partir de les 11.58 hores

Aquest setembre, per tant, el cel nocturn s'apagarà a mitjans de mes per deixar-nos veure les estrelles més llunyanes, i centrar-nos nosaltres en el que està per venir en aquesta nova etapa. A l'hort, és el moment en què molts agricultors aprofiten per sembrar, ja que el creixement es concentra en les arrels.

La lluna plena es farà esperar i ens arribarà a finals de mes, moment que a l'hort més creixen les fulles... encara que també és moment de vulnerabilitat davant de plagues, que haurem de controlar. I, per cert... quin nom tindrà?

Lluna plena del Blat de Moro o de la Collita: els noms del calendari lunar

Encara que els cicles lunars són precisos, els noms que rep la lluna no ho són tant. Primer, perquè els que més es coneixen són els que va posar el cèlebre Farmers' Almanac, la publicació per a agricultors nord-americans que fa segles que publica el calendari lunar de l'any.

En aquest almanac, s'anomenen les llunes amb els noms donats tradicionalment pels agricultors, o pels nadius americans. Però clar: ni és una ciència exacta, ni té presents quins noms es poden haver posat a la lluna a altres indrets. I quan tens anys rars com aquest 2023, amb 13 llunes plenes en comptes de 12, poden arribar les confusions.

Per exemple, la lluna de la collita és tradicionalment la de setembre, perquè és el moment de la collita d'un munt de cultius que van estar creixent durant l'estiu. Però com és el nom que se li dona a "l'última lluna de l'estiu" (i l'estiu acaba el 23 de setembre), aquest any, formalment, la de la collita hauria de ser la del 31 d'agost, i no tant la de setembre, que caurà el 29, ja a la tardor.

Una altra opció és que a aquesta lluna li donem un altre dels seus noms habituals, més específics: la lluna del blat de moro, per ser el moment de la collita d'aquest.

En qualsevol cas, el calendari lunar de setembre de 2023 ens mostra un mes tranquil, de descans astronòmic, abans de llançar-nos a l'últim tram de l'any, que tindrà molta més activitat astronòmica.