Aconseguir adormir-se a les nits pot ser tot un repte, sobretot davant l'episodi de calor que vivim aquest estiu. Sense anar més lluny, un estudi científic, elaborat el 2023 per experts de l'ISGlobal Barcelona i investigadors d'universitats de prestigi, determina que les temperatures més altes danyen tant la qualitat com la quantitat del son, "especialment en els mesos més càlids" i amb un especial efecte sobre "grups vulnerables i zones tropicals". De fet, els experts apunten que un augment d'1 °C en la temperatura nocturna pot reduir el temps total de son entre 5 i 15 minuts per nit, depenent del context.
La calor no és l'únic factor que condiciona les hores de son. Les pantalles, l'estil de vida, l'estrès, l'entorn o la dieta també tenen un efecte directe en el nostre descans. Si et costa agafar el son, el psiquiatre Alejandro Martínez, que sota l'usuari @alejandropsiquiatra fa divulgació científica a les xarxes socials, ha compartit un truc que assegura que és "infal·lible".
😴 Chad Milando, investigador: "Dormir bé a la nit comença per mantenir-se hidratat tot el dia"
El truc infal·lible per dormir del psiquiatre Alejandro Martínez
"Si et despertes a la meitat de la nit i no pots tornar-te a quedar adormit, t'ensenyaré un truc que funciona sempre", assegura el psiquiatre, que parla d'un mètode que descriu com "el més boig que he après mai". "Sempre l'ensenyo a tots els meus amics i familiars i mai són capaços de fer-lo més de dos cops sense quedar-se, per fi, adormits", afirma. I en què consisteix aquest truc? Doncs quan et trobis fent voltes al llit sense èxit, en lloc de pensar 'he de dormir' o mirar l'hora, has de fer el següent: "Amb la mirada porta els ulls cap amunt, després cap a baix". A continuació, fes un cercle amb els ulls en el sentit de les agulles del rellotge, per després fer-lo cap a l'altre sentit. L'expert "garanteix" que és possible que no puguis "fer ni dos o tres circuits més". "Sé que queda ridícul, però fes-ho si us plau", afegeix.
El moviment amb els ulls ha de ser lent i suau, tot combinant-lo amb una respiració calmada "per ajudar a calmar també la teva ment abans de dormir". "Si ho combines amb una respiració diafragmàtica i una rutina de son constant, potenciaràs els beneficis per millorar el teu descans", exposa Martínez.
Per què funciona el mètode del psiquiatre?
El psiquiatre explica que aquest mètode, si bé no té una evidència científica sòlida, ajuda a trencar el cicle dels pensaments que no et permeten descansar i generar un lleu cansament ocular que invita a mantenir els ulls tancats. En aquest sentit, destaca que té un component de teràpia de dessensibilització i reprocessament per moviments oculars (EMDR), "que connecta i activa els dos hemisferis del cervell". "Actua com un petit ritual de relaxació per preparar la teva ment".