Un dels efectes col·laterals del retrocés del català arreu dels Països Catalans és la desaparició de paraules que tradicionalment s'han fet servir. Si a això hi sumem el fet que, amb el pas del temps, cometem més i més castellanades a l'hora de parlar, el còctel és explosiu per a la salut de la llengua.

👅 On i quan va sorgir la llengua catalana?
 

👉 Jaume I, l'expansió de la llengua catalana
 

El resultat és clar: un progressiu empobriment del català. És per això que no només cal picar pedra per acréixer l'ús de la llengua, sinó que també cal vetllar per la salvaguarda d'un català ric i genuí. Si no ho fem, acabarem parlant una llengua petita, escanyolida i molt semblant al castellà, una espècie de dialecte de la llengua castellana. Un català que amb prou feines podrem reconèixer i sentir com a nostre.

Se t'acut alguna paraula que, temps enrere, es feia servir i que ara amb prou feines dius o escoltes? Si no te'n ve cap, no pateixis, a continuació et llistem una sèrie de mots catalans que estan en perill d'extinció.

5 paraules catalanes en perill d'extinció

1. Desllorigador. El desllorigador és allò que tant anhelem quan cerquem la solució a un problema. Segons el Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans (DIEC), el desllorigador és "allò que ens dona la solució d’una qüestió, d’un afer, etc., difícil, complicat". Ex: M'ha costat déu i ajuda, però finalment he trobat el desllorigador al meu problema econòmic. 

2. Empeltar. Així defineix el DIEC el verb empeltar: "encomanar (una qualitat, una habitud, etc.)". Ex: Després de passar una setmana amb el meu tiet, m'he empeltat del seu sentit de l'humor. 

3. Garlar. Els catalans també tenim una paraula per descriure les converses d'ascensor, allò que en anglès anomenen small talk. És a dir, conversar sobre qüestions sense importància i pel mer gust de parlar. "Parlar de coses fútils, pel gust de parlar", confirma el DIEC. Malgrat que small talk és d'ús freqüent entre els angloparlants, entre els catalans, garlar no ho és. Ex: -Estic content d'haver pogut passar temps amb la Jana malgrat que només hàgim garlat.

4. Setrill. El setrill, s'assenyala al DIEC, és el vas o gerret, generalment de vidre, en què es posa l’oli o el vinagre d’amanir. Ex: -Em podries passar el setrill, si us plau?

5. Fotesa. Una fotesa, segons el DIEC, és una "cosa sense importància". Malgrat que és una paraula que podem fer servir en molts contextos en el nostre dia a dia, rarament la sentim dir. -Ex: No t'hi capfiquis, això que t'ha dit en Jaume és una fotesa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!