Romania és, juntament amb Espanya, Eslovàquia, Grècia i Xipre, un dels 5 estats d'Europa que encara ara continuen sense reconèixer la independència de Kosovo. I aquest fet es veu reflectit en el futbol. La selecció kosovar ja ho va patir quan li va tocar jugar a Espanya, que va fer servir tots els artificis possibles per demostrar que no reconeix l'estat de Kosovo, fins al punt que en els comentaris de televisió se la va denominar en tot moment com a "Federació de Futbol de Kosovo".

I en aquesta ocasió, la vergonya s'ha traslladat a Bucarest, on Romania rebia Kosovo en un partit corresponent a la fase de classificació per a l'Eurocopa d'Alemanya 2024. Ja en el moment dels himnes s'ha vist que hi hauria problemes. I és els ultres romanesos no han respectat l'himne de Kosovo, cridant "Sèrbia, Sèrbia." I en el minut 19, els jugadors kosovars han decidit aturar el partit i anar-se'n als vestidors. El motiu ha estat una pancarta a la grada en la qual es podia llegir "Kosovo és Sèrbia". A tot això s'han afegit els crits de "Sèrbia, Sèrbia," que a poc a poc s'han anat estenent per tota la grada.

Partit suspès durant 1 hora

Malgrat els intents dels mateixos jugadors de Romania de calmar els seus aficionats, l'ambient hostil s'ha mantingut, per la qual cosa els jugadors de Kosovo han marxat als vestidors. S'ha iniciat llavors una negociació sobre el mateix terreny de joc per intentar calmar els ànims. Finalment, després d'una hora, tot ha tornat a una relativa normalitat i els jugadors de Kosovo han tornat al terreny de joc, per reprendre l'enfrontament.

L'ambient general, però, ha continuat sent de crispació, fins al punt que Muriqi, davanter kosovar del Mallorca, ha estat expulsat just abans del descans.

Rumanía Kosovo / Foto: EFE
Els jugadors de Kosovo, retirant-se el terreny de joc / Foto: EFE

Stanciu trenca la resistència kosovar

En la segona part, en un ambient hostil i amb un jugador menys, Kosovo ha resistit com ha pogut, fins al punt que Arijanet Muric, el seu porter, ha hagut d'aturar un penal a llançament d'Stanciu per mantenir viva l'esperança de sumar algun punt de la seva visita a Romania. I és que els locals necessitaven els 3 punts per evitar que Israel la superés en la classificació, una segona posició que estarà molt disputada.

El tram final ha estat un monòleg de Romania, que buscava desesperadament el gol de la victòria. Kosovo, amb tot en contra, ha resistit fins als últims minuts, però finalment Stanciu s'ha tret l'espina pel penal fallat i ha aconseguit un gol que pot ser clau en la lluita per la segona posició que dona accés a l'Eurocopa del pròxim estiu. I ja en el descompte, Mihaila ha sentenciat (2-0). La vergonya, però, ja era irreparable.