El que a Anglaterra pensaven que seria una jornada històrica s'ha convertit en la pitjor de les vergonyes.

I és que la derrota dels Three Lions a la tanda de penals contra Itàlia en la qual era la seva primera final d'una Eurocopa és en aquests moments el menor dels problemes d'Anglaterra, que ha vist com la seva imatge se n'ha anat en norris pels esdeveniments de les últimes 24 hores, en la qual les xarxes socials s'han omplert d'imatges vergonyoses que han rememorat temps pretèrits en què els temuts hooligans imposaven el terror allà on anaven.

Insults racistes contra Rashford, Sancho i Saka

Rashford, Jadon Sancho i Saka. 23, 21 i 19 anys. Aquests són els 3 jugadors que van fallar en la tanda de penals contra Itàlia i que en les últimes hores han estat víctimes d'insults racistes per part d'aficionats anglesos, uns fets menyspreables que han encès totes les alarmes. "La FA condemna enèrgicament totes les formes de discriminació i està consternada pel racisme que s'ha dirigit a alguns dels nostres jugadors d'Anglaterra a les xarxes socials. No podríem tenir més clar que qualsevol que estigui darrere d'un comportament tan repugnant no és benvingut a seguir l'equip. Farem tot el que puguem per donar suport als jugadors afectats i instem que els responsables rebin els càstigs més durs possibles", ha afirmat sobre el tema la Federació d'Anglaterra a través d'un comunicat.

"Aquest equip d'Anglaterra mereix ser elogiat com a heroi, no abusat racialment a les xarxes socials. Els responsables d'aquest espantós abús haurien d'avergonyir-se de si mateixos", ha escrit al Twitter, per la seva part, Boris Johnson, el primer ministre britànic.

"En les últimes 24 hores, a través d'una combinació d'automatització basada en aprenentatge automàtic i revisió humana, hem eliminat ràpidament més de 1.000 Tweets i hem suspès permanentment diversos comptes per violar les nostres regles", ha anunciat Twitter.

Saka plorant penal fallat|resolt final eurocopa inglaterra italia efe

Saka ha estat un dels jugadors que ha rebut insults racistes / EFE

Caos i vergonya a Londres

L'organització de les semifinals i la final de l'Eurocopa era considerada una prova pilot de cara a les pretensions d'Anglaterra d'acollir el Mundial de 2030, que se celebrarà a Europa, un objectiu que ha entrat en quarantena per motius obvis. I és que Londres va viure ahir una jornada de caos i vergonya, amb milers de persones descontrolades pels seus carrers, una guerra d'ampolles a Leicester Square, en ple centre, agressions al metro i als voltants de Wembley i fins i tot la invasió d'aficionats sense entrada a l'estadi.

Diverses persones presents a Wembley, com el periodista i escriptor Simon Kuper, van denunciar que a les grades hi havia més persones que seients, un tema esborronador tant per motius de seguretat com per les mesures contra la pandèmia per les quals, suposadament, l'aforament havia d'estar limitat.

Després del partit, la Policia de Londres va comunicar que s'havien detingut 49 persones i que 19 agents havien estat ferits de diferent consideració. També es van denunciar diverses agressions a aficionats italians, que com va succeir amb els danesos van patir a les seves pròpies carns la violència dels hooligans.

Hi cal afegir la minimitzada presència d'aficionats italians, ja que els que van ser a Wembley eren residents a Anglaterra, ja que les mesures angleses van evitar cap mena de desplaçament. Què hauria passat si a Londres haguessin viatjat entre 30.000 i 40.000 italians? Millor no imaginar-ho.

Temor d'un augment de violència masclista per la derrota d'Anglaterra

Una vegada acabada la final, i confirmada la desfeta anglesa, van proliferar per les xarxes socials persones que cedien una habitació als seus habitatges per a totes aquelles dones que volguessin passar la nit fora de casa. I és que segons un estudi publicat pel Centre Nacional per la Violència Domèstica del Regne Unit, la violència masclista augmenta en un 26% quan juga la selecció anglesa, un percentatge que es dispara fins al +38% si l'equip perd.

Si hi afegim que Anglaterra no va perdre aquest diumenge un partit qualsevol, sinó una final que feia 65 anys que esperaven, i veient el caos viscut durant tota la jornada, hi havia motius més que suficients perquè s'encenguessin totes les alarmes.

 

Imatge principal: seguidors anglesos, abans de l'inici de la final de l'Eurocopa / EFE