Rubèn Peris (Barcelona, 1953) és el president i el director de la Volta a Catalunya des de l'any 2003. És un home ciclisme i que porta l'esport de les dues rodes a la sang. I també és una de les cares més visibles de la ronda catalana, que ja ha superat el seu centenari.

Enguany es disputa l'edició 102 de la Volta a Catalunya amb un recorregut més dur i amb més finals en alt. Serà una edició de molta muntanya, però també amb la presència de grans noms del panorama ciclista internacional. Fins i tot, per les carreteres catalanes circularà el vigent campió del món en ruta. I el màxim representant de la Volta ha atès El Nacional.cat uns dies abans de l'inici de la prova a Sant Feliu de Guíxols.

Entrevista president La volta catalunya, Rubén Peris / Foto: Carlos Baglietto
Rubèn Peris assegut pocs dies abans de començar la Volta a Catalunya / Foto: Carlos Baglietto

Un altre any, una altra edició de la Volta i ja en van 102. Què significa?
Això vol dir que la Volta està viva malgrat la situació complexa que vivim a nivell econòmic, que tots ho estem patint. La Volta segueix any rere any sortint, fent-se possible, no devent res a ningú, però sí patint molt i amb molts esforços de les parts implicades en l'organització. Són molts anys, doncs senyal que té un caliu i que pot continuar.

El ciclisme a casa nostra és un esport molt practicat, molt estimat i també molt seguit. Ho noten quan corren per territori català?
A Catalunya hi ha moltíssima afició. Trobes persones que van en bicicleta o en cotxe per tot el recorregut, i això també ens esperona i ens il·lusiona. També t'il·lusiona quan veus que hi ha molta gent a les carreteres esperant que passem. Al final, nosaltres som aficionats i no som professionals. Ho fem perquè ens agrada l'esport i el ciclisme, i quan veus que realment el públic també ho agraeix, estem encantats. Es nota i Catalunya és una zona on hi ha molta afició.

Entrevista president La volta catalunya, Rubén Peris / Foto: Carlos Baglietto
Rubèn Peris mirant a càmera abans de l'entrevista / Foto: Carlos Baglietto

I sent una cursa més que centenària, amb gran suport internacional, també li fa costat Catalunya?
El que passa és que econòmicament, deixant clar que cadascú fa amb els seus diners el que creu convenient, trobem a faltar més implicació per part d'alguns sponsors privats de cara a la Volta. Això sí que és molt complicat i cada any ens costa trobar aquesta complicitat amb empreses catalanes que vulguin ajudar la Volta.

(...)
També hem de tenir en compte que la Volta és un esdeveniment de país, un esdeveniment que ven Catalunya arreu del món, es dona en directe a 190 països, als 5 continents, però sí trobem a faltar una mica més de recolzament més privat, més comercial... patrocinadors.

Enguany hi ha un nou recorregut i ciutats que s'estrenen o que es recuperen en sortides i arribades...
Sempre procurem arribar al màxim de llocs possibles. El que passa és que no sempre és possible. Cada any passa igual: quan vas a un cantó, als que no hi vas, es queixen, i després es queixen els altres. És d'agrair que el públic es queixi que no passis per casa seva.

Però és complicat arribar a tot arreu...
El problema és que tenim 7 dies, la muntanya la tenim al Pirineu, enguany baixem a les Terres de l'Ebre, però no sempre ho pots fer. És difícil poder compaginar amb 7 dies i poder fer un recorregut que sigui equilibrat i atractiu per a tot tipus de corredor. També va en funció de les poblacions que t'ho demanen perquè econòmicament se sosté també amb les ajudes de les poblacions on fem final d'etapa.

Ens costa trobar aquesta complicitat amb empreses catalanes que vulguin ajudar la Volta

Mirant el perfil de les etapes és una Volta més exigent que mai?
No diria que és més exigent que mai, però sí molt dura perquè hi han tres etapes de muntanya. És un tòpic però els corredors la fan dura o la fan tova, igual que les inclemències del temps. Realment s'ha de reconèixer que és una Volta dura.

Per tant, hi haurà espectacle...
Segur que hi haurà espectacle. A cada etapa hi pot haver un espectacle diferent: a les de muntanya hi haurà els escaladors, hi ha etapes per als rodadors, per fer alguna escapada, bons llocs per arribar a l'esprint... que hi haurà espectacle n'estic segur.

Entrevista president La volta catalunya, Rubén Peris / Foto: Carlos Baglietto
Rubèn Peris parlant durant l'entrevista / Foto: Carlos Baglietto

Quina és l'etapa reina?
És molt difícil de definir. A mi particularment no m'agrada mai definir quina és l'etapa reina. Les tres de muntanya tenen el seu què.

I alguna etapa trampa?
El que és segur és que les tres arribades de muntanya són tres arribades complicades. Però també hi ha altres etapes que poden donar lloc a bones escapades, a bons esprints, per no oblidar que acabem a Montjuïc amb sis voltes al Castell. Tota la Volta donarà molt joc.

I creu que aquest final a Montjuïc tornarà a ser decisiu per saber qui és el campió?
El ciclisme està evolucionant molt, no hi ha grans diferències i les grans figures estan a un nivell molt equilibrat. No hi ha les grans diferències d'abans. També és bo mantenir aquest puntet de suspens fins al final.

És bo mantenir aquest puntet de suspens fins al final

Parlant dels ciclistes que participen, serà un cartell increïble.
Evenepoel, Roglic, Bernal, Carapaz... una participació de luxe.

I què vol dir que vinguin aquests grans noms del panorama mundial?
Per a la Volta significa molt perquè és senyal que fem la feina ben feta, de manera que totes aquestes figures del pilot internacional vulguin venir. Estem molt satisfets de com ens ha quedat el recorregut, de com ho planifiquem, de tota la informació que donem als equips... i el resultat és que vénen les figures.

Per què la Volta s'ha convertit en un gran aparador per als millors ciclistes?
Crec que és pel recorregut i per l'època de l'any que fa que vulguin venir.

Entrevista president La volta catalunya, Rubén Peris / Foto: Carlos Baglietto
Una bicicleta en una de les estanteries a la seu de la Volta a Catalunya / Foto: Carlos Baglietto

Si hagués d'apostar per un favorit, per qui es decantaria?
No ho faig mai i sempre dic el mateix. És com si em diguessin a quin dels tres fills o nets estimes més. Els estimo a tots. Favorit no en tinc. Hi ha corredors que els tinc més afecte per una afinitat personal, però el que s'ho guanya a la carretera, s'ho guanya a la carretera.

I quin ciclista té més ganes de veure a la Volta?
Em fa molta il·lusió que vingui Evenepoel, el campió del món. Em fa molta il·lusió que Primoz Roglic hagi dit que vol venir a guanyar la Volta, que és una de les poques carrres d'una setmana que li queda per guanyar. Em fa molt il·lusió que torni Egan Bernal després de l'accident que va tenir (2018). En una frase, em fa il·lusió que comenci la Volta.