El jutjat de primera instància i instrucció número 4 de Majadahonda ha informat aquest matí que duria a terme diverses actuacions en diferents províncies de la geografia espanyola en les quals es procediria a l’entrada i escorcoll en 11 domicilis. Un d’aquests era el del despatx de Tomás González Cueto, considerat el cervell jurídic de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), mà dreta de l’expresident Luis Rubiales, i, segons apunten fonts coneixedores de la investigació, és l’ideòleg del contracte que Rubiales, en representació de la Federació, i Gerard Piqué, propietari de l’empresa Kosmos, van signar per la intermediació que va fer l’exfutbolista del Barça per portar la Supercopa a l’Aràbia Saudí.

Càrrecs i condecoracions

Poques persones coneixen el dret esportiu com aquest advocat, soci-director del seu propi despatx, GC Legal, que té un currículum brillant i farcit de mèrits, segons la seva fitxa de Linkedin. Advocat de l’Estat des del 1987 (va exercir davant el Tribunal Suprem entre el 2002 i el 2006), ha estat coordinador de la comissió jurídica del Consell General de l'Advocacia Espanyola (CGAE), vicepresident primer del Tribunal Espanyol d’Arbitratge Esportiu (TEAD) i de la Comissió d'Arbitratge del Comitè Olímpic Espanyol, membre del consell assessor de l’Associació Espanyola de Fundacions, membre del Tribunal Administratiu de l’Esport (TAD) i membre de la comissió jurídica de la Federació Internacional de Bàsquet (FIBA), i també va ser president de la junta de garanties electorals del Consell Superior d'Esports (CSD), entre altres càrrecs. Va ser a la comissió d’arbitratge del Comitè Olímpic Espanyol (COE), on va conèixer Andreu Camps, secretari general de la RFEF amb Rubiales i un altre home de màxima confiança de l’expresident de la Federació. González Cueto va començar a col·laborar amb l’organisme federatiu de manera externa l'any 2018  i es va convertir en el braç jurídic de Rubiales. En l'àmbit intern, qui figura com a director jurídic de la RFEF és Pedro González Segura, que també ha estat detingut en el marc de l’operació que s’ha fet aquest dimecres.

Un gat vell que se les sap totes

Tothom que coneix González Cueto destaca que és un home que se les sap totes. És un gat vell, “la guineu blanca del rubialisme”, com el van batejar a l’ABC. Maquiavèl·lic, intel·ligent, brillant, diplomàtic, agradable però fred, aquest advocat nascut a Lleó i establert a Madrid es va llicenciar en Dret a la Universitat de Lleó en 1984 i va obtenir el màster en Dret Comunitari Europeu a la Universitat Carlos III de Madrid (1992). “Col·legiat com a advocat des de fa més de 30 anys, acumula una àmplia experiència en l'assessorament i la defensa de tota mena d'entitats públiques i privades, tant administracions o col·legis professionals, com societats mercantils, fundacions i associacions”, expliquen en la pàgina web del seu despatx, GC Legal, on també es destaquen les condecoracions que li han estat concedides, i que no són poques: Orde del Mèrit Civil (2000), Comanador per nombre de l'Orde d'Isabel la Catòlica (2002), la Creu d'Honor de Sant Raimon de Penyafort (2002), la Creu al Mèrit al Servei de l'Advocacia (atorgada pel ple del Consell General de l'Advocacia Espanyola, desembre del 2008) i la Medalla de Plata al Mèrit Esportiu (2011).

Contra els enemics del 'règim' Rubiales

Però González Cueto també destaca pel seu instint de supervivència. Potser és que sap massa coses, però el cas és que l’advocat va continuar vinculat a la RFEF després de caure Rubiales pel cas de l’assetjament a Jennifer Hermoso en la final del Mundial femení, i ha seguit treballant per la Federació, sota la presidència interina de Pedro Rocha. Mentre anaven rodant els caps dels col·laboradors més propers a Rubiales, com Andreu Camps (secretari general), Pablo García Cuervo (director de comunicació), Miguel García Caba (director d'integritat) i Jorge Vilda (seleccionador femení), González Cueto es mantenia intocable. Els seus detractors, que en té, i molts, asseguren que “ha llançat per la borda tot el seu prestigi dins del gremi”, segons recollia un testimoni anònim a Onda Cero. “Sempre va tenir Rubiales a les mans. L'ha dirigit”, apuntaven diverses veus que han viscut des de dins aquesta etapa de la RFEF, explicava la cadena. 

Un altre dels fets que se li retreuen és la d’actuar “d’agent doble” i de promoure l’enviament de burofaxos als mitjans de comunicació per demanar rectificacions, a més de les demandes i querelles que ha instigat contra periodistes, mitjans de comunicació o entitats que es consideraven enemics del règim de Rubiales. La seva mà també va moure els fils dins l’entramat de l’estructura de la federació, posant a gent de la seva màxima confiança en llocs clau, fins i tot a la seva filla, que l'any 2020 es va incorporar al departament jurídic de la RFEF, i posteriorment va ser nomenada delegada de partits oficials de competicions de la UEFA.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!