La matinada d'aquest 14 a 15 de desembre quedarà per sempre guardada en la història del bàsquet català com la data en la qual, per primera vegada, un entrenador català va dirigir i va guanyar un partit de l'NBA. Ho ha fet Jordi Fernández, entrenador assistent dels Sacramento Kings que, en el tercer quart, i després de l'expulsió de Mike Brown, entrenador principal de l'equip californià, va assumir el comandament de l'equip i el va comandar a una victòria soferta a la pista dels Toronto Raptors (123-124).

Des de 2006 perseguint el somni americà

Aquest ha estat el primer moment de glòria d'un entrenador que porta ja molts anys picant pedra al bàsquet nord-americà, i que ja ha sonat en diversos moments per assumir el paper d'entrenador principal d'alguna de les 30 franquícies de la millor lliga del bàsquet del món. Nascut a Badalona fa 39 anys, ja en fa 16 que el seu nom sona més per les pistes dels Estats Units que pels pavellons espanyols. I és que, el català ràpidament va veure que el seu futur estava sota els grans focus i el 2006 es va enrolar en la Impact Basketball Academy, una companyia dedicada al desenvolupament de jugadors de l'NBA, en la qual va ser el seu primer contacte professional amb algunes de les estrelles del bàsquet mundial.

Després de tres anys de feina en aquesta acadèmia, els Cleveland Cavaliers, de la mà de Mike Brown, el mateix que se l'ha portat a Sacramento, li van obrir les portes de l'NBA com a entrenador de desenvolupament (2009-2013) de jugadors com LeBron James, Kyrie Irving o Shaquille O'Neal en els seus últims compassos. El 2013 va ser un any de canvis per a ell, doncs va ser al cos tècnic de la selecció espanyola sub19 i va alternar el seu treball als Cavaliers amb els Canton Charge, l'equip associat de la lliga de desenvolupament, on va treballar fins a 2016.

La primera victòria, un pas més per a l'ascens de Jordi Fernández

Va ser llavors quan els Denver Nuggets li van oferir passar a formar part del staff de Mike Malone com un dels seus tècnics assistents. La seva bona tasca de sis temporades a Colorado, on va ser un dels grans responsables que la defensa de l'equip liderat per Nikola Jokic o Jamal Murray els convertís en un dels millors equips de l'NBA, l'ha portat ara a Sacramento. A priori, es tracta d'un equip amb menys aspiracions, però Mike Brown el va demanar com el seu primer assistent, donant-li més responsabilitat de la que tenia, i va acceptar.

Ara, i encara que hagi estat per l'expulsió de Mike Brown, Jordi Fernández ha pogut viure un moment màgic, amb els seus jugadors dutxant-lo en aigua i xampany per celebrar amb ell aquesta fita històrica per al bàsquet català i espanyol. És el primer pas perquè Jordi Fernández sigui el primer entrenador en cap de la història del nostre bàsquet. "Està fent un treball molt dur. En defensa està sempre dient-nos on ser i ens ajuda molt. És el primer entrenador en defensa i així és com guanyarem partits", va enaltir el lituà Domantas Sabonis, un dels referents dels Kings.

Jordi va mantenir la modèstia que l'ha portat fins aquí. "Ja es va veure l'expulsió de l'entrenador. Crec que el fet que va lluitar tant pels seus jugadors, els jugadors han respost. Crec que ha estat un esforç col·lectiu. Els assistents estaven calmats i m'han ajudat molt. Així com cadascun dels jugadors. Ha estat una victòria increïble", ha sentenciat el badaloní.