La selecció de Qatar, dirigida pel català Tintín Márquez, ha revalidat aquest dissabte el títol de campiona d'Àsia en superar a Jordània en una final marcada per la polèmica, ja que els qatarians, que jugaven a casa, s'han imposat per 1-3, amb 3 gols de penal, després de l'entrada en acció del VAR. El gran protagonista ha estat Akram Afif, autor dels 3 gols de la victòria, un hat-trick aconseguit des dels 11 metres. El mag pas per les files del Vila-real, l'Sporting de Gijón i el Sevilla, entre d'altres, a més de l'Al-Sadd, on va coincidir amb Xavi Hernández.

La final ha quedat molt condicionada per l'actuació del VAR, que en el minut 22 ha apreciat com a penal un lleu contacte sobre Afif. Ma Ning, àrbitre xinès de l'encontre, ha anat a veure la imatge al VAR i ha assenyalat els 11 metres. Començava el xou d'Afif, que fent gala del seu sobrenom, el mag, en la celebració ha tret una carta per fer un truc de màgia davant de la càmera.

Tintín Márquez Qatar Copa Asia / Foto: EFE
'Tintín' Márquez, seleccionador de Qatar / Foto: EFE

Jordània empata en un gran inici de segona part

Jordània, la gran sorpresa del torneig després de colar-se a la final en eliminar Corea del Sud en les semifinals, no s'ha ensorrat pel 0-1. Ha aconseguit el domini de la possessió, davant d'una Qatar molt ben posicionada enrere. Encara i així, al conjunt d'Ammouta li ha costat molt generar perill, fallant sempre en l'última passada. La millor ocasió de la primera part, de fet, ha estat per a Qatar, una rematada de cap de Mendes que Yazeed Abulaila ha desviat amb una gran intervenció. Just abans del descans, tanmateix, ha pogut empatar Jordània, però el tret de Musa Al-Taamari ha sortit per sobre del travesser.

La situació ha canviat per complet en la segona part, en la qual Jordània, ara sí, ha transformat el seu domini en ocasions clares de gol. En el minut 57, Olwan s'ha inventat una espectacular xilena que ha sortit fora i tot seguit ha estat el torn d'Al-Taamari, amb una excel·lent volea que ha parat el porter. I més clara ha estat la següent, una espectacular rematada de taló d'Olwan que no ha entrat a la porteria per molt poc. Finalment, Jordània ha trobat el premi a la seva insistència amb l'empat, obra d'Al-Naimat, que ha superat Barsham després d'un control espectacular (67).

Qatar celebració Copa Àsia / Foto: EFE
Els jugadors del Qatar, celebrant l'1-3 / Foto: EFE

El VAR, protagonista

Semblava que Jordània passava a ser la favorita per guanyar el títol, ja que estava sent molt superior, però sense pràcticament temps continuar atacant ha vist amb el VAR cridava de nou al col·legiat, per un altre possible penal per una caiguda dins de l'àrea. Ma Ning no l'ha dubtat i ha tornat a xiular una pena màxima que Afif, de nou, ha transformat en gol. I poc després el VAR ha tornat a entrar en escena, en considerar una targeta vermella per a un jugador jordà per una presumpta ocasió. Aquesta vegada, tanmateix, l'àrbitre xinès no ho ha vist així.

Amb tantes interrupcions, l'àrbitre ha decretat 13 minuts d'afegit. Jordània ha tancat Qatar en la seva àrea i en un contraatac, Afif s'ha quedat sol davant d'Abulaila. L'àrbitre ha assenyalat fora de joc, però el VAR ha tornat a cridar l'àrbitre, ja que la jugada ha acabat amb un xoc entre ambdós jugadors. Ma Ning ha considerat que la jugada era penal, el que ha sentenciat la final, ja que Afif no ha fallat.