El Periódico ho fa millor que ningú. Avui era dia de posar en portada la foto del Barça femení de futbol, que aquest diumenge ha guanyat la Champions. No per ser el Barça ni per ser futbol ni per ser la Champions —que també— sinó per ser femení. És una manera justa, una més, d’atacar una mancança sistèmica, estructural, típica. El missatge hauria estat clar i oportú. També perquè, justament ahir, la Lliga masculina va quedar pendent de l’última jornada elèctrica de dissabte i diumenge que ve. Triar el futbol femení per sobre del masculí en portada hauria estat cosa notable, malgrat el postureig que pugui acompanyar aquesta mena de decisions. Les portades que ho han vist així són les de Barcelona —totes amb la foto de les futbolistes—, mentre que les de Madrid s’han estimat més destacar la tensió de la lliga masculina. Fins i tot la desena victòria de Rafa Nadal a l’Open de Roma ha passat pel davant de la gesta de Göteborg. A la vista de les portades del dia, però, la sospita és que els diaris que destaquen el Barça femení ho han fet per ser el Barça i els que no en diuen ni piu, també. Llàstima.

Les portades d’avui anuncien els embolics que venen, com la llista per anar a comprar que et deixen penjada a la porta de la nevera. La llista arrenca pel títol principal d’El Mundo, que no se sap si alerta o anuncia que el govern espanyol vol modificar la Constitució per eliminar-ne la paraula disminuït. El diari es malfia que aquesta bona intenció no n’amagui d’altres de perverses que suposin soscavar, menystenir o perjudicar “el règim del 78”, entre cometes, per manifestar que aquesta expressió no és seva i no els agrada. Amb l’actual ambient polític, tan polaritzat i tens, i les actuals majories a les Corts Generals, és gairebé impossible activar el mecanisme de reforma constitucional que, fins i tot si els partits no visquessin en permanent trifulga sectària, fa més costa amunt que aquesta muntanya de Mart, l’Olimp, de 27.000 m d’altura i 500 km de base. A El Mundo deuen pensar que la gent és curta si creuen que una modificació gran o petita de la carta magna pot passar desapercebuda.

L’altre ítem de la llista és el títol principal d’El País: la renovació del Poder Judicial, que el PP bloqueja des de fa gairebé tres anys. L’ABC n’afegeix un altre a la seva segona portada, la que no es veu: el relleu del president i quatre magistrats del Tribunal Constitucional. En un altre ordre de coses, La Razón hi afegeix el futur polític d’Albert Rivera. El diari apunta que farà el salt al PP. També diu que els seus excol·legues de Ciutadans l’acusen d’haver-los deixat al desert per no pactar amb Pedro Sánchez quan tenien 57 diputats. No s’adonen que aquella decisió que els té a ells amb l’aigua al coll ha estat l’assegurança de vida de Rivera? Santa innocència.

L’últim ítem de la llista és la formació del Govern. El Periódico diu que la culpa que no n’hi hagi és de Junts, segons una enquesta —no calia l’enquesta perquè ja ho diu el diari tot solet de fa dies—. El Punt Avui s’agafa de la concentració on l’ANC va amenaçar els partits amb no ajuntar-s’hi més si no pacten. L’Ara s’exclama a tota portada amb això del “temps de descompte”, que sempre fa molt de respecte, mentre que La Vanguardia, en un títol més petit, diu que ERC i Junts “avancen”. En fi, que entre tots quatre no sumen cap informació nova i fan bullir olla amb recursos del repertori universal del periodisme. Si més no, se’ls ha de reconèixer la traça.

Una última nota. L’ABC es fa l’ofés i s’escandalitza perquè el Govern estudia eliminar l’obligació de la mascareta “malgrat les nits de descontrol”, així en plural. Una cosa semblant ha decidit el Centre de Control de Malalties dels Estats Units, perquè el grau d'immunitat ho permet i perquè la gent jove es contagia menys i amb menys efectes. Esclar que a aquest diari tant li fan la ciència i el bon precedent, perquè van a fer mal. En què quedem, però? Només poden viure a la madrileña els madrilenys o els catalans i el món sencer també?

EPC

LV

EPA

ARA

EP

EM

ABC

LR