El Parlament de Catalunya ha lliurat aquest dimecres la Medalla d’Honor del Parlament en la categoria d’or al Barça Femení "per la seva contribució en el creixement, el reconeixement i la generació d’igualtat d’oportunitats en el futbol femení". A l'acte, presidit per Anna Erra, presidenta del Parlament, hi han assistit Pere Aragonès, president de la Generalitat, i Joan Laporta, president del FC Barcelona, a més de diversos membres de la Mesa, dels grups parlamentaris, del Govern, expresidents de la Generalitat, com Artur Mas i José Montilla, membres de la junta directiva del Barça i de la societat civil catalana.

"És un orgull enorme haver estat distingides amb la Medalla d'Honor del Parlament de Catalunya. Aquesta distinció suposa un canvi de paradigma. Fa 5, 10 anys era impensable ser el primer equip, sigui masculí o femení, a rebre aquest reconeixement. Això és així perquè la societat està canviant. El nostre esforç ens està convertint en referent i això suposa una gran responsabilitat", ha afirmat Alèxia Putellas, capitana del Barça femení. "No volem que això sigui una moda. M'agradaria demanar més suport per al futbol femení. Ens arriben molts testimonis de nenes que ens expliquen inconvenients. Les institucions heu de vetllar perquè totes les noies tinguin l'oportunitat de jugar a futbol o a l'esport que vulguin. El Barça creu en nosaltres i inverteix i demanen que altres clubs també ho facin. Queda molt per fer. No volem més faltes de respecte ni abusos. Visca l'esport femení i visca el Barça", ha conclòs Putellas.

The Tyets, Joan Laporta i Anna Erra

Després del parlament d'Alèxia Putellas, ha arribat el moment de trencar el protocol habitual en aquest tipus d'acte, quan han entrat a escena el grup The Tyets per cantar Coti x Coti, un dels hits de l'estiu i cançó que ha acompanyat les celebracions del Barça femení. Tot seguit, ha estat el torn de Joan Laporta, president del Barça. "És una distinció ben merescuda després d'una gran tasca de molts anys pel creixement del futbol femení. És una història de perseverança que ve de lluny. Molt ha plogut d'aquell partit del Nadal del 1970, en què les pioneres ni tan sols van poder lluir la samarreta del Barça", ha afirmat Laporta. "Podem dir que a la Masia tenim jugadores del futbol formatiu femení. Volem assolir la igualtat de gènere al món de l'esport. No ha estat un camí fàcil, queda encara molt per recórrer, però estic orgullós que el Barça s'hagi erigit en un referent del futbol femení a Catalunya i al món".

Per tancar l'acte, ha estat el torn d'Anna Erra, presidenta del Parlament de Catalunya. "Sou pioneres i un exemple a seguir. Amb el vostre esforç heu aconseguit els èxits més somiats en la vostra disciplina. Us heu convertit en una de les cares més visibles del nostre país en l'àmbit exterior. Amb vosaltres s'ha viscut una autèntica transformació social i cultural en clau de gènere. Us heu guanyat un lloc en un esport, el futbol, que estava injustament reservat als homes".

Canvi de data pel calendari del Barça

Malgrat que és habitual que l'acte de lliurament de la màxima distinció del Parlament obri els actes de la Diada, la data es va canviar perquè, segons el calendari, l'11 de setembre el Barça femení havia de disputar un partit de Lliga contra el València que, posteriorment, es va ajornar per la vaga que ha paralitzat l'inici de la competició. Era prioritari que totes les premiades poguessin assistir a l'acte, motiu pel qual es va traslladar l'entrega de la Medalla d'Honor al dia 13. 

Encapçalades per les cinc capitanes, Alexia Putellas, Marta Torrejón, Sandra Paños, Patricia Guijarro i Irene Paredes, totes les jugadores del primer equip han estat presents a l'acte: Mapi León, Jana Fernández, Clàudia Pina, Salma Paralluelo, Mariona Caldentey, Caroline Graham, Cata Coll, Aitana Bonmatí, Lucy Bronze, Fridolina Rolfö, Bruna Vilamala, Asisat Oshoala, Keira Walsh, Ona Batlle, Ingrid Engen, Esmee Brugts i Gemma Font. A més també hi han assistit les jugadores de la categoria B en dinàmica de primer equip, Giulia Dragoni, Vicky López, Martina Fernández i Lucía Corrales, així com l’entrenador, Jonatan Giráldez.

Barça Femenino Medalla Honor Parlament Catalunya Foto Parlament de Catalunya (Sergi Panizo)
El Barça femení, Medalla d'Honor del Parlament Catalunya / Foto: Parlament de Catalunya - Sergi Panizo

Un Barça llegendari

El Barça femení s'ha erigit els últims anys en el millor equip de futbol del planeta, fins a aconseguir una repercussió mediàtica i de seguiment per part de l'afició blaugrana mai vista fins ara. L'equip liderat per Alèxia Putellas i Aitana Bonmatí ha aconseguit omplir el Camp Nou i desplaçaments massius d'aficionats a les darreres finals de la Champions League, una demostració que és molt més que la secció femenina d'un club de futbol.

Amb un futbol atractiu i ofensiu, el Barça acumula 12 grans títols en les 4 últimes temporades, entre els quals destaquen 2 Champions League i 4 Lligues. A més, de l’actual equip, nou jugadores han afegit al seu espectacular palmarès el títol de campiones del món, aconseguit aquest estiu amb la selecció espanyola de futbol al Mundial d’Austràlia i Nova Zelanda.