En una jornada alpina dantesca marcada per la pluja i el fred, l'australià Ben O'Connor (Ag2r Citroên) s'ha convertit en l'heroi de Tignes alçant els braços en solitari, mentre que l'eslovè Tadej Pogacar (UAE Emirates) ha assestat un altre cop de mig minut sobre els seus rivals directes, reforçant més el seu mallot groc.

Herois ho han sigut tots els ciclistes del Tour en aquesta jornada, però O'Connor ha sigut el millor de la nombrosa escapada del dia i ha firmat una proesa en solitari per anotar-se la victòria en la novena etapa entre Cluses i Tignes, de 144.9 kms, jornada reina dels Alps, on Pogacar ha decidit posar mig minut a un grup de rivals que han de pensar a disputar-se la segona plaça.

O'Connor, de 25 anys, debutant en el Tour, a més s'ha col·locat segon en la general. La seva pujada a Tignes en solitari ha estat antològica, inabastable per a la marabunta de l'escapada inicial. Ha alçat els braços amb un temps de 4 h. 26.43. Segon ha entrat l'italià Mattia Cattaneo (Deceuninck), a 5.07 minuts, i tercer el seu compatriota Sonny Colbrelli (Bahrain).

Mentre O'Connor, guanyador d'una etapa de muntanya a Madonna de Campiglio en el Giro 2020, celebrava la seva primera festa en el Tour, per darrere volava cap al cim situat a 2.000 metres d'altura l'eslovè Pogacar. Ha arrencat quan ha volgut, 4 kms de meta, ha deixat enrere tothom i ha afegit mig minut de propina.

En aquest grup damnificat travessaven la meta resignats els Carapaz, Enric Mas, Joas Vingegaard, Rigoberto Urán i Wilco Kelderman. Tots ells allunyats a més de 5 minuts. S'obre la batalla pels llocs secundaris del podi. La primera plaça, s'admet, té amo. El mateix de 2020.

Nairo Quintana es posa líder de la muntanya

L'etapa regna dels Alps ha sigut un infern en l'apartat climatològic. Fred, xàfec permanent i moments de vent que han molestat de valent al escamot, que ha sortit sense Roglic ni Van der Poel, el primer castigat físicament i mentalment, el segon tan content amb haver estat 6 dies líder i guanyador d'una etapa, amb la ment en els Jocs Olímpics.

Nairo Quintana tour 2021 efe

Nairo Quintana és el nou líder de la muntanya / EFE

Pujant la Cota de Domancy s'ha format una escapada nombrosa, amb Poels per la defensa del mallot faralaes, Woods per treure-se'l, objectiu que ha aconseguit de manera momentània fins que ha aparegut Nairo Quintana. El colombià, sense opcions en la general i tocat en el seu orgull, va treure la destral de guerra des de l'inici.

El diluvi no ha intimidat Quintana en l'escalada a Pré. Ha atacat a 3 quilòmetres del cim, ha coronat en solitari i s'ha posat de líder de la muntanya. Nou objectiu per al guanyador de la Vuelta 2016 i Giro 2014. Després de recollir 20 punts ha set atrapat per Higuita i O'Connor, líder virtual del Tour, doncs Pogacar i la seva tropa va coronar 8 minuts.