Cap de setmana especial pels amants del motor i, especialment, pels addictes a les dues rodes. Després de sis curses del mundial de motociclisme, la velocitat arriba a Catalunya, al circuit de Montmeló. Diumenge sempre és el dia gran, amb les curses de Moto 3, Moto 2 i Moto GP per acabar d'arrodonir un cap de setmana del millor motociclisme del món.

Però, tot i que els pilots ja fa alguns dies que estan corrent els tests previs corresponents, els entrenaments oficials comencen el divendres, amb la celebració de les dues rondes d'entrenaments lliures. En la categoria el gran triomfador ha estat el francès Fabio Quartararo, que s'ha endut la segona tanda d'entrenaments lliures de la jornada. El gran atractiu del cap de setmana, el cerverí Marc Márquez, només ha pogut ser novè després de rodar amb el neumàtic dur en la segona sessió, que sembla que serà la tònica general el diumenge, però no ha estat així avui.

Aquesta circumstància l'ha fet rodar una mica més lent que els seus rivals, que han aprofitat l'ocasió per a superar-lo i relegar-lo en aquesta segona sessió a la dissetena posició, encara que el seu registre matinal li ha permès mantenir-se entre els pilots amb dret a entrar en la segona classificació directa.

El millor català sobre el traçat de Montmeló ha sigut Pol Espargaró, que ha acabat en la quarta posició. Pitjor sort han tingut Rins o Viñales, ja que cap d'ells ha aconseguit baixar de la desena posició.

Els tercers lliures són de Rins

Als tercers lliures, però, ha liderat Àlex Rins, amb Quartararo seguint-li la roda de ben a prop. El favorit encara continua sent Marc Márquez, que ha acabat en novena posició.

Luthi i Márquez, frec a frec a Moto 2

El suís i el català són els immediats perseguidors al Mundial de Lorenzo Baldassarri, l'actual líder, i els dos veuen el Gran Premi català com una oportunitat d'or d'assaltar el liderat. Márquez arriba en una dinàmica molt positiva després de guanyar a Le Mans i a Mugello, mentre que Luthi, amb només un 0 a l'Argentina, segueix fent gala de la regularitat que li permet mantenir-se en les posicions capdavanteres. En les dues sessions d'entrenaments lliures els dos pilots han mantingut una dura lluita per ser el més ràpid, amb un Jorge Navarro a escasses mil·lèsimes.

L'únic català de Moto 3 acaba novè

El pilot gironí Albert Arenas ha signat la novena posició en els entrenaments lliures, entrant per menys d'una dècima al top 10. Arenas, de 22 anys, s'ha quedat a mig segon de l'italià Dalla Porta, que ha acabat per davant de Suzuki i de l'argentí Gabriel Rodrigo. El valencià Aron Canet, l'actual líder del Mundial, ha acabat en una discreta dotzena posició.

Amb els entrenaments previs acabats, demà és el torn de la classificació oficial que determinarà l'ordre de sortida en les curses de diumenge, quan tot el treball del cap de setmana es traduirà, o no, en punts.