César Luis Menotti, exentrenador del Barça i llegenda del futbol argentí, ha mort aquest diumenge als 85 anys, segons ha confirmat l'Associació del Futbol Argení (AFA). Menotti és considerat un mite del futbol argentí, ja que va ser el que va liderar la selecció argentina cap a la seva primera victòria en un Mundial, l'any 1978. "Amb profund dolor, l'Associació del Futbol Argentí lamenta informar amb enorme tristesa la mort de César Luis Menotti, actual Director de Seleccions Nacionals i extècnic Campió del Món de l'Argentina. Fins sempre, Flaco estimat"!, ha dit l'AFA en un comunicat.

Nascut a Rosario, el conegut com el Flaco Menotti, va iniciar la seva carrera al Rosario Central, i després va jugar també en el Racing Club i a Boca Juniors. Va provar sort als Estats Units durant una temporada en The Generals de Nova York i també al Brasil, amb el Santos —on va coincidir amb Pelé—i en el Club Atlético Juventus. Amb 32 anys es va retirar i va començar la seva trajectòria com a tècnic, primer al Newell's, i després en el Club Atlético Huracán, on la seva gestió de l'equip li va merèixer un reconeixement que li va permetre fer el salt a la selecció, el 1974. La seva forma d'entendre el joc i el seu estil tàctic van portar a la creació del concepte de "mettonismo", per definir un futbol d'associació i triangulació.

Del Mundial 78 a la banqueta del Barça

Menotti va entrar en la llegenda del futbol argentí en dirigir a la selecció albiceleste que va aconseguir el Mundial de l'Argentina 78, amb Kempes com a gran estrella i amb la sagnant dictadura de Videla en el context. El Flaco no ho va tenir fàcil, ja que mai no havia amagat ser una persona d'esquerres, contrari a la dictadura, unes suspicàcies en la seva persona que van acabar quan l'Argentina es va proclamar campiona del món en el Monumental de Buenos Aires. Menotti, tanmateix, no va poder repetir èxits a Espanya 82, la qual cosa va provocar que fos substituït pel Narigón Bilardo.

Sense banqueta, va ser fitxat pel Barça de Josep Lluís Núñez el mes de març del1982, com a substitut de Udo Lattek, perquè Diego Armando Maradona estigués còmode. Va guanyar la Copa del Rei, per la qual cosa les expectatives per a la temporada 82/83 eren molt altes. El curs, però, va ser un desastre, amb Javier Clemente, entrenador de l'Athletic Club, com a antagonista, i va acabar amb la històrica batalla campal entre els jugadors del Barça i de l'Athletic a la final de la Copa del Rei. "Haver-me anat del Barcelona és de l'únic que em penedeixo en el futbol. Jo vaig ser feliç en el Barça. Vaig marxar per raons personals, havia mort la meva mama, i no estava bé, sentia una gran tristesa i confusió", va explicar anys després, al diari Sport. "Si vostè es queda, jo no marxo al Nàpols", li va arribar a dir Maradona. Al final, Menotti va deixar el Barça després d'una única temporada, per passar per les banquetes del Boca Juniors, l'Atlètic de Madrid, River Plate, Peñarol, Independiente, la Sampdoria, Rosario Central, el Puebla i el Tecos.

El filòsof de la pilota

Menotti entenia el futbol com una mostra d'expressió artística, un esport en el qual no només valia guanyar, sinó també el camí seguit per assolir l'èxit. És per això que el Flaco, amb una gran facilitat de paraula per explicar la seva filosofia, no va trigar a ser un referent per a molts, un geni que havia arribat a les banquetes per canviar l'estatus quo, com després farien Johan Cruyff o Pep Guardiola. "El gol és un passada a la xarxa", deia Menotti. "Es pot perdre un partit, però el que no es pot perdre és la dignitat per jugar bé a futbol". "Es pot deixar de córrer, l'únic que no es pot fer és deixar de pensar". Aquestes són només algunes de les reflexions que expliquen la manera de veure el futbol que tenia Menotti, una filosofia que va desembocar en el denominat menottismo.

I clar, tot geni té el seu antagonista. Així com Guardiola va tenir a Mourinho, Menotti va tenir a Bilardo el seu "enemic" filosòfic. Mentre el primer considerava que el camí a l'èxit era tan o més important que la victòria, Bilardo defensava que el fi justificava els mitjans, una manera de veure el futbol que es va veure recolzada amb força amb l'històric Mundial de Mèxic 86, el de Maradona, amb Bilardo a la banqueta. "El futbol és tan generós que va evitar que Bilardo es dediqués a la medicina", va arribar a dir Menotti de Bilardo, que tenia la carrera de Medicina. Ambdues filosofies van generar un debat que encara avui perdura a l'Argentina, el dels menottistas contra els bilardistas, una altra demostració més que aquest diumenge ha mort una de les grans personalitats de la història del futbol mundial, un filòsof de la pilota.