El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han acordat per unanimitat el final de les restriccions d'aforament en els estadis de futbol. I per fi es tornarà a l'ocupació del 100%, a partir d'aquest divendres dia 1 d'octubre.

Una mesura que han acordat en el Consell Interterritorial de Salut, en el qual també s'ha aprovat un aforament del 80% en els pavellons. I així es fa un pas més en el retorn del públic en els esdeveniments esportius de gran capacitat.

Camp Nou aficionados espectadores publico Barca EFE

Aficionats del Barça al Camp Nou / EFE

El Procicat posa la restricció al 60%

Però tot i aquesta mesura a nivell espanyol, les restriccions a Catalunya les decideix el Procicat i, precisament ahir, va anunciar que la capacitat dels estadis i pavellons esportius en les properes setmanes passa del 40% al 60%. Res a veure amb el 100% de capacitat que sí podran deixar entrar els clubs de la resta d'Espanya.

De moment, i a l'espera d'una actualització, el Camp Nou només es podrà omplir amb 60.000 espectadors, 24.000 a l'RCDE Stadium i 9.000 a Montilivi. Pel que fa a pavellons, la capacitat màxima a Catalunya serà d'un 70%.

Espanyol Sevilla RCDE Stadium Foto Xavier Bonilla Europapress

El camp de l'Espanyol amb públic a l'estadi / EuropaPress

El Clàssic, de moment, sense aforament complet

Això vol dir que el Clàssic de futbol masculí entre el Barça i el Reial Madrid, que es jugarà el 24 d'octubre, tindrà una capacitat que molts no imaginaven a l'inici de la temporada​. Les grans nits de futbol i d'esport tornaran d'aquí poc en els estadis, però a Catalunya arribarà més tard que a la resta de l'estat espanyol.

Un cas estrany serà el futbol, que equips com el Barça, l'Espanyol o el Girona, de Primera i Segona Divisió, jugaran amb aforament reduït a casa seva, però jugaran a camps rivals amb el públic omplint tots els llocs de les grades. Una diferència de criteri que, en certa manera, podria acabar perjudicant els equips catalans.

Això mateix ja ha passat durant part d'aquest retorn gradual del públic als estadis, amb Catalunya sempre un pas enrere, amb més prudència que la resta d'Espanya, degut a les mesures de limitació i control que ha anat aplicant el Procicat.

Clàssic Barça Reial Madrid Camp Nou EuropaPress

Un Clàssic amb el 100% d'aforament / EuropaPress

Tot i això, aquesta mesura del 60%, acordada en el dia d'ahir, podria tenir un canvi en els propers dies després de la nova decisió del Consell Interterritorial de Salut. De moment, però, el Departament de Salut afirma que "sobre el tema d'aforament als estadis de futbol i de bàsquet decidit a la Interterritorial de totes les comunitats amb el Ministeri, aquesta decisió no afecta les mesures aprovades en el si del Procicat, perquè són uns aforaments de màxims que cada comunitat pot modular segons la situació epidemiològica de cada territori".

Fins ara, les entrades restringides als esdeveniments esportius han estat controlades en franges d'entrada i sortida concretes, mascaretes i distància. Veurem si en les properes reunions del Procicat, previstes entre aquesta setmana i la vinent, hi ha una ampliació d'aquests aforaments i van en consonància amb el que ha decidit el Consell Interterritorial de Salut. Les dades de l'evolució de la covid i l'esperada millora serà clau per a l'increment de l'aforament a Catalunya.

 

Imatge principal: El Camp Nou amb públic a l'estadi / EFE