La magistrada de Barcelona Sílvia López Mejía ha admès a tràmit la denúncia de la Fiscalia contra els expresidents del Barça Sandro Rosell i Bartomeu Muñoz, els exdirectius Òscar Grau i Albert Soler i al mateix FC Barcelona, com a persona jurídica, per haver pagat a l'exvicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA) José María Enríquez Negreira, a qui també investiga, per suposadament afavorir el club blaugrana amb els arbitratges, segons una interlocutòria difosa aquest dimecres pel gabinet de premsa del TSJC.

La magistrada, que està de reforç en el jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, també ha admès la querella presentada per l’àrbitre Xavier Estrada, però només  contra Enríquez Negreira i la mercantil NILSAD, i no al seu fill. Estrada és part com a acusació popular amb una fiança de 3.000 euros.  A més, ha admès la Lliga Nacional de Futbol Professional com a acusació particular, en el ja conegut cas Negreira.

 

La Fiscalia de Barcelona va presentar al jutjat, divendres passat, la denuncia en què acusa Rosell, Bartomeu, els directius del Barça i el llavors responsable dels àrbitres de la lliga espanyola per tres delictes: un delicte continuat de corrupció en els negocis, en la seva modalitat de frau esportiu, un altre d'administració deslleial i un tercer de falsedat en document mercantil. En l’escrit, la Fiscalia assegura que Rosell i Bartomeu “van acordar verbalment” amb Enríquez Negreira, vicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres en actiu fins al maig de  2018, de pagar-li a canvi que “fes actuacions tendents a afavorir el FCB en la presa de decisions dels àrbitres en els partits que disputés el club”, tot i que no detalla cap arbitratge o partit on sortís afavorit.

Precisa que entre el 2001 i el 2018, Enríquez Negreira va cobrar del Barça més de 7,3 milions d'euros per presentar-li informes arbitrals. Els pagaments s’han de comptar des del 2014, ja que la prescripció penal, en aquest cas, és de deu anys.  Així, dels anys 2014 al 2018 es va pagar 2.971.673 euros, amb l’IVA inclòs.  La fiscal hi afirma que l'assessorament que el Barça va rebre per part d'Enríquez Negreira no era real: "Les societats del denunciat, N SCP i D 95 S.L, van girar factures que van ser presentades al cobrament davant del FCB sense que responguessin a cap prestació o serveis d'assessorament tècnic real."

Investigació a la Guàrdia Civil

En la interlocutòria, la magistrada sosté que "hi ha indicis delictius" i encarrega a la Guàrdia Civil que faci un informe sobre les investigacions fetes per la policia espanyola i per l'Agència Tributària, que és qui va concloure que el Barça havia pagat treballs sense continguts reals. En concret, la jutgessa ordena que s'aclareixi "el motiu o treballs" pels quals el FC Barcelona va pagar a les empreses DASNIL 95 SL i NILSAD SCP, "així com el destí cobrat per les dues empreses" perquè "no s'aprecia en elles increment patrimonial", i que es realitzi una "investigació patrimonial" de l'excap dels àrbitres i del seu entorn. Alhora accepta, com demana Estrada, que Enríquez Negreira i  la seva empresa aportin 10.000 euros de fiança.

A més, la magistrada ordena que s'identifiqui qui ostentava els càrrecs de director general, CEO o director executiu i el de director financer, tresorer o cap de l'àrea econòmica del club entre els anys 2011 al 2014. I, afegeix, que un cop acabada aquesta investigació, acordarà la pràctica de declaracions dels investigats, testimonis i les proves necessàries "per esbrinar els fets denunciats i la seva valoració juridicopenal". El penalista Cristóbal Martell assumirà la defensa del Barça, tot i que encara no està comparegut.

El Barça, a un pas de Madrid?

El cas Negreira ha agafat tanta rellevància que la Fiscalia General de l’Estat (FGE) ho vol controlar de prop. El primer pas ha estat aquest dimarts, quan la FGE ha anunciat que el cas serà assumit per la Fiscalia Anticorrupció “en tractar-se de delictes relacionats amb la corrupció d’especial transcendència”. A la Fiscalia de Barcelona, actualment hi ha quatre fiscals delegats d’Anticorrupció, i el seu superior Alejandro Luzón, decidirà a qui serà l'encarregat de la investigació.

A més, si finalment Javier Enriquez, el fill d’Enriquez Negreira, és investigat és probable que la causa contra el Barça sigui acumulada a l’Audiència Nacional, on un jutge ja l’investiga per suposadament haver rebut pagaments de la Real Federació Espanyola de Futbol (RFEF), en l’anomenat cas Soule, on s’investiguen moviments de l’era de president Ángel María Villar a la Federació. Per ara, la Fiscalia de Barcelona afirma que el fill de llavors vicepresident de la CTA, administrador únic de la societat D 95 SL, "no ha quedat acreditat que conegués i compartís el propòsit del seu pare".