Josep Maria Minguella ha estat una de les persones més influents del Barça dels últims 50 anys. Coneix les diferents situacions del món del futbol, el negoci i s'expressa de meravella. Als seus 80 anys, té una memòria prodigiosa i una gran capacitat d'anàlisi. Minguella en aquesta entrevista parla de Leo Messi, del Barça, de Ronald Koeman, de Maradona, de Johan Cruyff, de Pep Guardiola... i molts altres temes.

El tovalló de Messi

El Reial Club de Tennis Pompeia de Montjuïc va ser on es va firmar el mític tovalló de vinculació de Leo Messi amb el Barça l'any 2000 i Minguella estava molt present. "Amb la lletra de Carles Rexach, que és qui escriu la firma, va servir per tranquil·litzar el pare, que ja portaven un mes i no hi havia cap resolució. Va començar la carrera que ja porta més de 20 anys amb nosaltres", assegura Minguella.

imitación pañuelo contrato Messi Rexach Tovalló Miguella Club tenis Pompeia - Sergi Alcàzar

Minguella escrivint en un tovalló / Sergi Alcàzar

La versió original "està a un banc perquè no es faci malbé", però Minguella va escriure per a ElNacional.cat una rèplica del tovalló.

 

Una de les grans incògnites és saber què passarà amb Leo Messi. Minguella diu que el jugador "està content" i que tindrem notícies després de la Copa Amèrica. "S'ha de veure que és el que més li interessa a ell i al club. Girarà molt si els jugadors que té pel primer equip és un grup competitiu o no. Els últims tres anys hem tingut moltes decepcions, ell sap que al primer nivell li queden 2-3 anys. Ell és molt guanyador i quan no, s'enfada molt. Recordo la imatge de l'últim partit que no va saludar a ningú. Si veu que nacional i internacionalment es pot competir, facilitarà les coses", ha reconegut.

 

Després de la Copa Amèrica, tindrem notícies"

I ha afegit: "​En aquests moments no es pot dir res. El president no pot dir ni que sí ni que no, està en stand-by. Després de la Copa Amèrica, tindrem notícies certes. Abans de la Copa Amèrica, no crec que el Leo estigui per fer això".

Josep Maria Minguella Club tenis Pompeia - Sergi Alcàzar

Minguella amb fitxes de dòmino / Sergi Alcàzar

Minguella, que es va mullar quan va passar el tema del burofax, ha assegurat que ara té dubtes. "Ara tinc més dubtes. Tinc pros i contres, espero que es quedi aquests dos anys i després faci la seva carrera a Qatar o els Estats Units, però aquests dos anys estigui amb nosaltres perquè si no el Barça, que futbolísticament ja estem molt tocats, si se'n va el Leo, que aquest últim any ha fet 30 gols, tindrem molts problemes perquè la gent estigui contenta al camp".

Els "1.000 milions" entre Coutinho, Dembélé i Griezmann

El Barça no passa pel seu millor moment. Econòmicament, està en una situació delicada i un dels problemes principals va ser fitxar "jugadors massa cars i de poc rendiment". "Amb el Coutinho, el Dembélé i el Griezmann, el Barça ha llençat 1.000 milions d'euros, entre el cost dels jugadors i contractes de cinc anys per pràcticament no guanyar res. No són jugadors definitius. No em vull posar cap medalla, però ja ho vaig dir abans que els fitxessin. Hi ha uns directius, que no la van encertar. Estaven avisats. I ara això és plorar sobre mullat i no val la pena", ha reflexionat.

Minguella ha reclamat que en lloc de Dembélé, es podria haver incorporat Mbappé. "Amb l'Mbappé tens el continuador del Leo, no al seu nivell, però sí a un gran nivell", ha afirmat.

 

Koeman es mereixia un segon any"

Ronald Koeman seguirà un any més i Minguella ha assegurat que s'ho mereixia. "El Koeman el van anar a buscar d'emergència, ha estat una referència al barcelonisme. Ha vingut un moment complicat, futbolísticament, amb els canvis a la directiva.... Les pitjors circumstàncies per portar-lo. Es mereixia un segon any, a part que el tenia firmat, després d'un any, es mereixia aquest segon any", ha manifestat.

Josep Maria Minguella Club tenis Pompeia - Sergi Alcàzar

Josep Maria Minguella al Pompeia / Sergi Alcàzar

El 99,99% no et sabria respondre què vol dir el cruyffisme"

Josep Maria Minguella va ser segon entrenador quan Johan Cruyff era jugador del Barça i mantenien una molt bona relació. "El 99,99%, no et sabria respondre què vol dir el cruyffisme. No han conviscut amb ell. Parlàvem molt i tinc bastantes idees de com entenia ell el futbol. La relativitat que donava a les coses. La frase del "Salid y disfrutad" a la final de Wembley era la tàctica. Això també és el cruyffisme", ha detallat.

Sobre Guardiola, l'ha definit com "un analista i un gran entrenador": "Jugava més amb la intel·ligència que amb la condició física" i li va semblar "impossible" l'opció que tornés al Barça. Unes reflexions i una anàlisi sempre interessant per escoltar.

 

Imatge principal: Josep Maria Minguella durant l'entrevista / Sergi Alcàzar