S'ha fet esperar, però ja ha arribat la primera medalla per a un esportista català en els Jocs Olímpics de Tòquio 2020. No va poder aconseguir-la Mireia Belmonte, però al final l'aigua és la que ha donat l'alegria a un català, en aquest cas a Jordi Xammar, que al costat del gallec Nico Rodríguez s'ha penjat la medalla de bronze en vela, en la classe 470.

Eren favorits a medalla, i no han decebut

La parella formada pel barceloní Xammar i el de Vigo Rodríguez, arribava a la capital nipona com una de les favorites per la lluita pels metalls, i han demostrat el perquè. No és una sorpresa que aquesta dupla brilli amb llum pròpia. La parella espanyola per el 470 masculí havia arribat a declarar que firmaven una medalla a Tòquio, però que eren conscients que estaven capacitats per lluitar per l'or.

La lluita per l'or ha estat impossible, però aquesta tenacitat i ambició ha servit per sumar la desena medalla per a la delegació espanyola, onzena si sumem la de futbol, a falta de saber el color del metall.

Van ser subcampions del món el 2019 i bronze el 2018 i el 2021. Arribaven als Jocs en plena forma, i és que en les últimes 11 competicions que havien disputat havien finalitzat entre els tres millors, i la gran cita olímpica no ha estat una excepció.

Han defensat el bronze amb dents i ungles

Arribaven al dia decisiu, a la Medal Race, en tercera posició, i havien de vigilar molt a la parella neozelandesa, el seu rival més important pel bronze, encara que Xammar i Rodríguez podien amenaçar la plata de Suècia, mentre que l'or ja era propietat dels australians.

jordi xammar felicita australia or tokio jjoo efe

Xammar felicita la parella guanyadora, l'australiana, després d'acabar la Medal Race d'avui / EFE

La Medal Race, complicada, com totes les que s'han disputat en el camp de regates d'Enoshima, ha fet perillar la medalla.

Han acabat cinquens, suficient per assegurar el bronze

Han passat en tercera posició la primera boia, després han caigut fins a la quarta plaça en el seu pas per la tercera boia, havent perdut posició contra Nova Zelanda. Finalment, han acabat cinquens, que sumats als punts aconseguits en les regates anteriors, els ha servit per pujar el tercer esglaó del podi, només per darrere dels australians i dels suecs.

Després del bronze d'ahir de Joan Cardona en Finn, la de Xammar i Nico Rodríguez és la segona medalla de vela a Tòquio, i la 21a per a la vela espanyola en tota la història, l'esport on els espanyols han estat més premiats.

 

Imatge principal: Jordi Xammar (esquerra) i Nico Rodríguez (dreta) celebrant el bronze aconseguit a Tòquio 2020 / EFE