Al Barça se li està fent llarga, molt llarga, la temporada. L'equip de Xavi Hernández ha arribat al tram final exhaust, tant físicament com mental, malgrat no tenir ni competició europea ni Copa del Rei. I els blaugrana ho han tornat a demostrar aquest dimarts, en patir moltíssim per superar un Osasuna que ha saltat a la gespa del Camp Nou amb un 11 farcit de suplents, pensant en la final de la Copa de dissabte, i que a més s'ha quedat amb un menys en el minut 25, per l'expulsió d'Herrando. Al final, Jordi Alba ha salvat els mobles, amb un gol en el minut 85, un gol que pràcticament sentencia el títol de Lliga per als blaugrana.

Xavi Hernández, amb el record de la bona actuació de l'equip contra el Betis, ha decidit repetir alineació, el teòric 11 de gala amb Raphinha en el lloc de Dembélé. La defensa, doncs, l'han format Koundé, Christensen, Araujo i Alejandro Balde. En el centre del camp han jugat Sergio Busquets, Pedri i De Jong, mentre que a dalt han actuat Raphinha, Lewandowski i Gavi, com a fals extrem. L'11 ha estat el mateix, però no així l'actuació, ja que no s'ha tardat a apreciar que al Barça li anava a costar superar l'Osasuna, que ha sortit amb una alineació plena de suplents i amb la ment posada a la final de la Copa de dissabte vinent, contra el Reial Madrid.

Gavi lesió Barça Osasuna / Foto: EFE - Alejandro Garcia
Gavi s'ha lesionat a l'engonal i ha tingut que ésser substituït / Foto: EFE - Alejandro Garcia

Una primera part horrible

La primera part ha estat soporífera. El Barça ha pressionat bé, però amb la pilota als peus ha jugat molt lent, amb els futbolistes fent massa tocs abans de cada passada, un ritme que unit a un Osasuna molt tancat al darrere ha impossibilitat que hi hagués ocasions de gol. I no només això, ja que els blaugrana no han tingut paciència, no han mogut la pilota d'un costat a l'altre, per la qual cosa cada acció ofensiva acabava amb centrades en llarg que no trobaven rematador. La primera ocasió, de fet, no ha arribat fins al minut 25, en una arrencada d'Alejandro Balde, que ha acabat centrant. La pilota ha caigut a peus de Gavi, que ha rematat fora (25).

I només 2 minuts després s'ha produït una acció que teòricament havia de canviar el partit, l'expulsió de Jorge Herrando, que debutava a la Lliga. El jugador rojillo ha fet caure Pedri sent l'últim defensor, la qual cosa li ha suposat l'expulsió. Malgrat quedar-se amb un jugador més, el Barça ha seguit igual, sense moure la pilota amb velocitat i abusant de les centrades laterals, accions on no s'aprofita la superioritat numèrica. Abans del descans, només una ocasió, una rematada de cap d'Araujo desviada (42). I és que el primer temps ha acabat sense que cap dels dos equips aconseguissin disparar entre pals.

Ansu Fati Barça Osasuna / Foto: EFE - Enric Fontcuberta
Ansu Fati, en una acció del Barça-Osasuna / Foto: EFE - Enric Fontcuberta

Jordi Alba salva els mobles 'in extremis'

I la situació no ha variat en l'inici de la segona meitat, en el qual s'ha mantingut el mateix guió. Tot just començar, en una acció aïllada, Ansu Fati, que havia entrat per unes molèsties de Gavi, ha pogut obrir el marcador, que ha fallat davant d'Aitor Fernández (48). Veient que el panorama no variava, Xavi Hernández no ho ha dubtat i ha mogut la banqueta, donant entrada a Eric Garcia i a Dembélé, per un Raphinha que no ha estat gens afortunat. Tot just entrar, Dembélé ha posat una bona centrada a De Jong, que ha vist com Aitor Fernández evitava l'1-0 (55).

Amb el pas dels minuts, Osasuna ha pagat l'esforç d'haver jugat tant temps, la qual cosa unit a la necessitat del Barça de guanyar ha provocat que les ocasions comencessin a arribar. En el minut 61, Dembélé ha fallat una oportunitat claríssima, però només per marcar ha disparat fora (61). Osasuna ha jugat molt defensiu tot el partit, però també ha tingut la seva ocasió, un tret llunyà d'Iker Muñoz que Ter Stegen ha desviat amb els punys (65). Malgrat l'ensurt, el Barça ja havia posat la directa, a la recerca del gol. En el minut 67, Aitor Fernández s'ha tornat a lluir, en un tret ras de Lewandowski. En el tram final, el Barça ha posat una marxa més, a la recerca del gol de la victòria. En el minut 75, Ferran Torres ha estat molt a prop de marcar, aprofitant un refús del porter per disparar fora per molt poc. I en el 78' ha marcat Lewandowski, però el gol ha estat anul·lat per un mil·limètric fora de joc de Ferran Torres en l'inici de la jugada. Els últims 10 minuts de partit han estat un atac i gol d'un Barça que necessitava els 3 punts per apropar-se al títol de Lliga. I l'anhelat gol ha arribat en el minut 85, en un xut en semifallada de Jordi Alba que ha sorprès Aitor Fernández. La Lliga, ara sí, a tocar.