El surf, l'escalada esportiva, el beisbol, l'skateboarding i el karate. Aquests són els 5 nous esports que s'estrenaran als Jocs Olímpics a Tòquio, fins a assolir els 33 en total. A més, al Japó també hi haurà 15 proves noves, que busquen una participació femenina més important.

Surf PxHere

El surf debutarà a Tòquio com a esport olímpic / PxHere

El surf puja a l'onada dels Jocs

Després d'anys demanant-ho, l'Associació Internacional de Surf va aconseguir que el seu esport fos inclòs en els Jocs Olímpics de Tòquio, en el que s'espera que sigui un autèntic espectacle. La competició es disputarà a la platja de Tsurigasaki, famosa per les seves magnífiques onades a escala mundial, i que està situada a la localitat d'Ichinomiya, al litoral del Pacífic de la prefectura de Chiba.

El format serà similar al d'un esdeveniment de surf regular, amb eliminatòries de 30 minuts i rondes eliminatòries. En total participaran 20 homes i 20 dones, que han aconseguit la classificació en els World Surfing Games 2020.

skate

Un 'skater', en un salt / PxHere

L'skateboarding es fa olímpic

Un dels esports més desitjats de veure, per la seva espectacularitat, serà l'skateboarding, de gran popularitat a tot el món, en el qual l'skater intenta realitzar una sèrie de trucs que inclouen salts, tombarelles i girs a l'aire. A Tòquio hi haurà 2 modalitats, street i park, amb participació tant masculina com femenina.

L'street es desenvolupa en un recorregut recte que imita el carrer, amb escales, passamans, bancs de parcs i parets. Cada skater competeix individualment i utilitza cada secció per demostrar una sèrie d'habilitats. La valoració que rep té en compte factors com el grau de dificultat dels trucs, l'altura, la velocitat, l'originalitat, l'execució i la composició dels moviments.

A park, la competició es desenvolupa en una pista amb desnivells i amb una sèrie de revolts complicats, alguns de les quals s'assemblen a grans cúpules del revés. Partint des del fons de la cavitat, les superfícies corbes s'eleven pronunciadament, arribant a tenir la part superior del pendent vertical o gairebé vertical.

escalada PxHere

L'escalada esportiva es practica en rocòdroms / PxHere

Escalada esportiva, de Tòquio al cel

Un altre esport que s'estrenarà a Tòquio serà l'escalada, amb unes regles que han estat modificades per a aquests Jocs Olímpics. En total hi haurà tres categories diferents, velocitat, escalada en bloc i dificultat.

L'escalada de velocitat enfronta dos escaladors en una paret de 15 metres. En l'escalada en bloc, els atletes escalen un nombre determinat de vies fixes en una paret de 4,5 metres en un temps específic. En dificultat, els esportistes intenten escalar el més alt possible en una paret que mesura més de 15 metres d'altura en un temps determinat.

A Tòquio, cada escalador competirà en les tres disciplines, i la classificació final es determinarà multiplicant els punts de cada una de les posicions aconseguides en les proves. Així, els escaladors amb les puntuacions més baixes seran els que guanyin les medalles.

beisbol PxHere

El beisbol és un esport molt popular al Japó / PxHere

Beisbol i softbol, de gran afició al Japó

Un tercer esport que serà olímpic a Tòquio és el beisbol, a més del seu germà petit, el softbol, aprofitant la seva gran tirada al Japó. En el beisbol, dos equips de nou jugadors cada un intenten aconseguir el nombre més gran de carreres colpejant una pilota i corrent al voltant d'una sèrie de bases fins a assolir el plat o home. Els equips s'alternen entre batre i defensar el camp, en uns períodes que es denominen entrades, i intercanvien les posicions quan l'equip defensor elimina tres oponents.

A grans trets, les grans diferències entre el beisbol i el softbol és que en aquest últim la pilota és més gran i pesada i el llançador llança per sota de l'espatlla.

karate PxHere

Els dirigents del karate feia 51 anys que demanaven ser olímpics / PxHere

Karate, olímpic després de mig segle reclamant-ho

51 anys després de la primera petició perquè fos olímpic, el karate aconseguirà per fi el seu objectiu, precisament al país en el qual es va originar a començaments del segle XX. A Tòquio es competirà en 2 modalitats, kata i kumite, amb diferenciacions de pes dels karatekes.

Les kates són demostracions de formes que consisteixen en una sèrie de moviments ofensius i defensius dirigits a un oponent virtual. Els competidors elegeixen la kata que exhibiran d'entre les 102 reconegudes per la Federació Mundial de Karate.

En kumite, dos karatekes s'enfronten en una àrea de competició de 8x8 metres. Els atletes han de donar una sèrie de cops en l'àrea objectiva del cos del seu oponent amb energia i precisió.

bmx PxHere / Stefan Alen

El BMX serà una de les noves proves que s'estrenaran a Tòquio / PxHere / Stefan Alen

15 proves noves s'estrenen a Tòquio

A més de l'entrada en competició de 5 nous esports, Tòquio també acollirà 15 proves noves d'esports que ja eren olímpics. La més destacable, sens dubte, serà el 3 contra 3 de bàsquet, una modalitat molt espectacular que promet grans moments.

Les altres noves proves seran els 800 metres (masculí), 1500 (femení) i 4x100m medley mixt en natació; la prova mixta per equips en tir amb arc; el relleu 4x400 mixt a atletisme; el ciclisme BMX Freestyle, el Madison en ciclisme en pista; proves per equips en lluita, prova mixta per equips en judo; dobles mixt en tennis taula i els relleus mixtos per equips en triatló.

 

Imatge principal: el surf serà un dels 5 esports nous en els Jocs Olímpics de Tòquio / PxHere