Quan queden dos dies perquè comencin els Jocs Olímpics de Tòquio, el Comitè Olímpic Internacional ha decidit la seu de la cita esportiva per al 2032. Encara queden anys, però ja se sap que Brisbane (Austràlia) acollirà els JJOO.

Pendents de Tòquio 2020

Aquesta decisió serveix perquè el COI estigui més tranquil després d'una última dècada esquitxada per la crisi econòmica i per la pandèmia del coronavirus. La covid segueix present i va obligar a ajornar els Jocs de Tòquio un any sencer. També ha provocat que el Japó declari l'estat d'emergència a l'àrea de Tòquio i l'esdeveniment es realitzi sense públic per evitar contagis.

TUIT Thomas Bach Brisbane 2032

La 138a sessió del COI, reunida a Tòquio, ha donat el seu suport majoritari a la proposta de la Comissió Executiva. L'escollida era Brisbane i amb aquesta sessió es completava el tràmit. Cal dir que ha estat la primera vegada que s'ha escollit d'aquesta manera i és que no era una competició oberta entre diversos aspirants. El COI negocia discretament i directament amb les ciutats interessades i n'ha de triar una.

La notícia d'aquest dimecres és sorprenent i és que mai s'havien conegut el nom de les tres pròximes ciutats organitzadores abans de la inauguració d'uns Jocs. Les següents cites són: París 2024, Los Angeles 2028 i Brisbane 2032.

"Creiem que el moviment olímpic pot estar segur que tenim sobre la taula el millor projecte possible, amb un pla mestre sostenible, una nació amant de l'esport i amb el suport majoritari de la població dels tres nivells de govern", va comentar la responsable de la comissió del COI per a les futures seus, Kristin Kloster Aesen.

Brisbane IOC fuegos artificiales EFE

La població australiana celebrant l'elecció / EFE

John Coates, vicepresident del COI i australià, va comentar que la candidatura de Brisbane és segura "en el més incert dels temps". Per la seva part, el primer ministre australià, Scott Morrison, ha promès que seran "uns Jocs sans i segurs" i ha assegurat que és "una de les nacions més multiculturals del món".

Després de perdre davant Barcelona 92

Brisbane acollirà els Jocs el 2032 després de perdre davant Barcelona el 1992. Serà la tercera ciutat australiana en acollir uns JJOO després de Melbourne 1956 i Sidney 2000. Austràlia es converteix, juntament amb els Estats Units, en l'únic país en celebrar uns Jocs d'estiu en tres ciutats diferents.

El pla de Brisbane és el següent: la capital de l'estat de Queensland tindrà 21 seus; Goald Coast, sis seus; i, Sunshine Coast, tres. "Un pla que minimitza els costos i maximitza la nostra experiència olímpica", ha confessat l'alcalde Adrian Schrinner. L'inici dels Jocs seran el 23 de juliol, de la mateixa manera que a Tòquio. "És hivern, però és la millor època, amb temperatures de 20 i pocs graus", ha afirmat Schrinner. 

 

Imatge principal: La ciutat australiana de Brisbane / COI