La Fiscalia ha sol·licitat que Joan Gaspart, expresident del Barça, i Joan Laporta, l'actual president de l'entitat blaugrana, declarin com a testimonis en el cas Negreira. L'anunci arriba després que el Ministeri Públic cités ahir Ernesto Valverde i Luis Enrique, exentrenadors del conjunt blaugrana, per donar explicacions sobre els pagaments a Jose María Enríquez Negreira, exvicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres. Totes aquestes diligències queden a l'espera del que decideixi la Fiscalia d'Anticorrupció, que des d'avui dimarts 14, es farà càrrec de la investigació, per ordre de la Fiscalia General de l'Estat.

Segons ha informat La Vanguardia, la Fiscalia ha demanat d'incloure fins a 10 testimonis perquè puguin donar llum sobre un cas que està sacsejant al món del futbol. La petició d'incloure Laporta i Gaspart, segons l'esmentat mitjà, consta en la denúncia que va presentar la mateixa Fiscalia divendres contra el Barça.

Joan Laporta discurs / Foto: FC Barcelona
Joan Laporta durant una roda de premsa en el Camp Nou / Foto: FC Barcelona

Laporta i Gaspart no estan imputats

Joan Gaspart i Joan Laporta van efectuar pagaments a Negreira per uns informes arbitrals, tanmateix, han estat citats com a testimonis i no estan imputats en la causa. Primer, informa La Vanguardia, perquè el delicte d'administració deslleial està prescrit i segon, perquè el de corrupció entre particulars no va existir en el Codi Penal fins a 2010.

En declarar com a testimonis, ambdós estan obligats a dir la veritat. En la denúncia de la Fiscalia si figuren com a imputats els expresidents del Barça Josep Maria Bartomeu, Sandro Rosell i el mateix FC Barcelona, com a persona jurídica per un delicte continuat de corrupció en els negocis.

sandro rosell i josep maria bartomeu Carlos Baglietto
Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu, expresidents del Barça / Foto: Carlos Baglietto

En la seva denúncia afirma que el Barça va acordar verbalment amb Enríquez Negreira actuacions perquè els àrbitres l'afavorissin en els partits que disputés el club blaugrana. "A través dels presidents Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu, el Barça va aconseguir i va mantenir un acord verbal estrictament confidencial amb el denunciat Enríquez Negreira, a fi que, en la seva qualitat de vicepresident del CTA i a canvi de diners, executés actuacions tendents a afavorir el Barcelona a la presa de decisions dels àrbitres en els partits que va disputar el Club, i així en els resultats de les competicions; àrbitres la designació dels quals per a cada partit de les competicions espanyoles oficials d'àmbit estatal i professional es duen a terme al si del CTA".

Els altres testimonis

A més, la llista de testimonis de la Fiscalia inclou Carles Tusquets, que va ser el president de la Junta Gestora i va prendre el club després de la dimissió de Bartomeu. Se li cita com a testimoni per la seva condició d'extresorer del Barça per explicar el perquè dels pagaments a l'exvicepresident del CTE.

oficines barça ACN
Vista exterior de les oficines del Barça / Foto: ACN

Pep Segura és un altre dels cridats a declarar. Segura va ser mànager general des de 2017 i secretari tècnic des de 2015. Així doncs, suposadament, devia veure els vídeos i les factures per validar els pagaments. Pere Lluís Mellado també ha entrat en la llista, va ostentar aquest càrrec entre 2004 i 2010, i ara és l'actual director de l'àrea jurídica. El fill de Jose María Enríquez Negreira, Javier Enríquez Romero, també és un dels testimonis cridats a declarar. La Fiscalia ha emès un comunicat on ha informat que la investigació passa en mans d'Anticorrupció.