Joan Laporta, precandidat a les eleccions del Barça, està convençut que hi ha opcions per aconseguir que Messi es quedi al Camp Nou, tot i que recorda que no és possible fer-li cap proposta real fins que no assoleixi la presidència i vegi de ben a prop quina és la situació econòmica del club. Laporta, a més, vol convertir la Masia en un centre d’excel·lència esportiva, considera que el futur de Koeman el decidiran els resultats i no amaga que li agradaria molt que algun dia Jordi Cruyff entrés al club.

Què vol canviar de la Masia? 
Vam confiar en la Masia, vam treballar dur, vam invertir-hi més que ningú i vam tenir la gent adequada, que va fer molt bona feina. Ara volem aplicar una nova metodologia, perquè la Masia estigui més professionalitzada. S’aplicaran tècniques de mentoring... La Masia passarà a ser un centre d’excel·lència esportiva. Tenim un projecte que explicarem més endavant. No ens deixarem portar per les inèrcies, que és el que ha passat darrerament.

(...)
Vam deixar un llegat molt bo, gairebé insuperable. El repte és fer-ho encara millor. Passarem per unes fases de màxima dificultat, però l’objectiu és millorar el que vam fer. Vam deixar un club molt ben estructurat en tots els àmbits. El tema esportiu ha durat 10 anys més enllà. En l’econòmic un jutge va acreditar la bona gestió que vam fer. Els que han presumit d’una bona gestió... resulta que no ha estat així. Jo sempre defujo dels que només presumeixen de ser bons gestors, generalment tenen moltes carències.

Joan Laporta Sergi Alcàzar

Li molesta que s’hagin apropiat del nom de Xavi Hernández?
La meva màxima és la de mantenir al marge els jugadors que han estat referència del club. El 2003 vaig tenir en tot moment el Txiki i no ho vaig dir fins al final, quan vaig guanyar. El Txiki s’identificava molt amb el que érem i som, cruyffistes. Ho vaig fer per respecte al Txiki, perquè podíem guanyar o perdre, però ell sempre havia de ser un actiu del Barça. No m’atreviria mai a dir que tinc a aquest o a aquest altre. Els conec a tots. Si en algun moment els pogués necessitar, tinc línia directa per parlar amb ells.

Garanteix la continuïtat de Ronald Koeman fins al final de la temporada?
Sempre he dit que Koeman és un gran del Barça i que mereix un marge, però aquest marge el fixaran els resultats. A mi em va passar amb Rijkaard. Vam començar amb moltes dificultats, li vaig donar aquell marge de confiança i va acabar sent un dels grans entrenadors de la història del club. Koeman té un marge. S’avaluaran els resultats quan entrem, i llavors decidirem.

Joan Laporta Sergi Alcàzar

Li agradaria que Jordi Cruyff entrés al Barça amb vostè?
El Jordi és, primer de tot, un gran professional que s’ha format molt, que ha voltat per tot el món i que té les idees molt clares. Ho porta en els gens. Té un aire al seu pare i és un home rigorós. S’ha preparat molt, ha fet de secretari tècnic, d’entrenador, ha voltat per Ucraïna, per Malta, per l’Equador, per la Xina... El Jordi està acumulant una experiència i evidentment que algun dia, si ell volgués, és una persona a tenir en compte, sense cap mena de dubte. M’agradaria que algun dia estigués vinculat al Barça, però és un tema que no hem parlat.

Què li semblen les paraules de Neymar, que va dir que voldria jugar amb Messi?
No parlo de jugadors, no vull desestabilitzar el club. He estat president del Barça i sé en quin moment està. Esportivament, ens hi estem jugant molt i és un tema sensible, qualsevol problemàtica afecta i no vull tocar aquest tema.

Li fa por que Leo Messi es comprometi amb algun club abans de les eleccions?
El conec. Estima el Barça. Tinc una relació de respecte i d’estimació per ell, ens ho ha donat tot i té recorregut. El Leo sap que pot confiar en la meva paraula, tot el que sempre li he dit ho he complert. En això està còmode amb mi. Vull fer-li una proposta, però amb l’autoritat de ser president, perquè la proposta sigui seriosa i la pugui complir. Fins al dia 25 no tindré l’autoritat per oferir-li res.

Joan Laporta mascareta Sergi Alcàzar

Fins al dia 25 no li trucarà?
És que no tindré l'autoritat que et dona ser el president. En aquests moments no sé què està compromès dins del club. I per conèixer la situació econòmica més acurada, necessito uns comptes i un pressupost que estiguin aprovats per l'assemblea, i uns comptes que estiguin auditats.

(...)
I tenim un pressupost per a aquest any d'una junta directiva que ha hagut de sortir de la manera que ha hagut de sortir, i amb una pressió perquè marxessin perquè no ho han gestionat bé, i aleshores vull entrar i veure què hi ha. La projecció d'ingressos que han fet jo no la comparteixo: 791 milions d'ingressos per a aquesta temporada... jo crec que no en farem més de 661. I vull veure aquests contractes (adequació salarial dels futbolistes). Han xutat la pilota cap endavant i s'han renovat uns contractes que ja veurem. Com a mínim són antieconòmics.

Perquè ja es coneixen, perquè sap com treballa o per la seva amistat... vostè seria el president amb el qual hi hauria més opcions que Messi es quedés al Barça?
Sí. Això sí que ho crec. D'això n'estic convençut. Que no vol dir que el pugui convèncer. Ho intentaré amb totes les meves forces fent una bona proposta i apel·laré a la seva estimació pel Barça, acompanyada d'una bona proposta econòmica. Penso que dels candidats, honestament i sense l'ànim d'ofendre a ningú, soc el que té més possibilitats per fer-li una proposta i que ell se la cregui i la valori.

 

Entrevista completa a Joan Laporta: