Marcell Lamont Jacobs s'ha convertit en el nou campió olímpic als 100 metres llisos, una de les proves més icòniques dels Jocs Olímpics. El velocista italià no era un dels favorits per emportar-se l'or, però ho ha aconseguit amb una marca de 9,80 segons.

Un europeu no guanyava en aquesta disciplina des que ho va fer el britànic Linford Christie en els Jocs de Barcelona el 1992. L'últim velocista italià que va aconseguir una medalla d'or va ser Pietro Mennea en la prova de 200 metres en les Olimpíades de Moscou 1980.

El successor d'Usain Bolt

Jacobs succeeix Usain Bolt com a rei de la velocitat en uns Jocs Olímpics, el jamaicà havia aconseguit la medalla d'or en els jocs de Pequín, Londres i Rio. Aconseguint, a més, el rècord mundial a la capital de la Xina el 2008 amb una marca de 9,69 (superat un any després pel mateix Bolt).

La marca aconseguida per l'italià ha estat propera a la que va aconseguir Bolt en la seva última participació en uns Jocs Olímpics (9,81). La proesa de Jacobs serà recordada per les futures generacions, el d'El Paso ha escrit el seu nom en la història amb lletres d'or.

Els Estats Units continuen sense poder aconseguir l'or

La plata se l'ha emportat el nord-americà Fred Kerley i el bronze ha estat per al canadenc André De Grasse. La prova reina de la velocitat se li resisteix als Estats Units des que a Atenes 2004 Justin Gatlin aconseguís l'or. El domini d'Usain Bolt havia estat total mentre el jamaicà va estar en actiu i la delegació americana va apostar fort en aquests Jocs.

A més Trayvon Bromell, un dels favorits, s'havia quedat fora de la final. La sorprenent marca del velocista xinès Su Bingtian en semifinals va deixar a tots de pedra i els Estats Units van perdre una de les seves principals cartes per optar a l'or.

La delegació nord-americana ja pensa en els Jocs de París el 2024 per tornar a intentar recuperar el tron dels 100 metres llisos. De moment, però, l'home més ràpid del planeta parla italià.

 

Imatge principal. Jacobs amb la bandera italiana / EFE