No ha fet falta referèndum. Simplement un tret potent des d'una falta, un rebuig en curt i un rematador oportú perquè Itàlia fes fora Espanya d'Europa. Els últims campions han mort en vuitens de final de l'Eurocopa de França. Amb un gol de Chiellini (33m) n'ha tingut prou Itàlia per executar l'autèntic sorpasso en el futbol de seleccions nacionals. Espanya ja no és la que era.

Espanya, que en competició de clubs domina el futbol europeu, quant a país ha deixat de ser la millor. Piqué, l'home més odiat en els camps espanyols, ha estat a punt de provocar la pròrroga en el partit de París, però Buffon, porter italià, ho ha evitat. Un minut després, Pellè ha marcat el gol que ha eliminat els espanyols d'Europa i que ha portat el deliri a una Itàlia que jugarà els quarts de final contra Alemanya.

Tothom sabia, des que Espanya va perdre l'oportunitat d'anar per l'altre camí de l'Eurocopa, que la via triada era la més perillosa. Itàlia pot ser una selecció dèbil al començament d'una gran competició, però si passa la primera fase, és un equip temible. Ho ha demostrat al llarg de la seva història.

Vicente del Bosque ha apostat pels mateixos jugadors que va posar en els anteriors tres partits. Una confirmació que no tenia res més o que no confiava en la banqueta. Els italians, que han estat sempre bons estrategs, sabien que aquest equip era digerible i només feia falta bloquejar Busquets i Iniesta. Així ho han fet. No s'han ocupat de més. Tampoc no necessitaven res més per controlar el perill espanyol.

Per guanyar, els italians sabien diverses coses. Havien de córrer més, tenir la iniciativa, posar més caràcter i pressionar els homes clau espanyols. I això també ho han executat al peu de la lletra. Com si haguessin preparat físicament més el torneig, Itàlia ha demostrat potència i superioritat en tot: en defensa, en velocitat, i, sobretot, en ambició.

Espanya ha tingut De Gea com el seu millor home, que ha arribat a salvar diverses ocasions dels italians, però que en el primer gol ha rebutjat en curt el potent tret d'Éder, i Chiellini, més llest i més ràpid, ha rematat a pler.

El 'sorpasso' és italià

La selecció espanyola no ha existit durant el primer temps. Només un xut a porteria de Buffon per part d'Iniesta ha inquietat els italians. Un trist balanç per a la selecció campiona d'Europa. I sobretot una confirmació. S'estava produint l'autèntic sorpasso. Itàlia, com a selecció, era superior a Espanya. Ha bloquejat perfectament les millors peces espanyoles. Ha sabut jugar als campions, ha governat millor el partit, malgrat patir en els últims vint minuts, quan Espanya ha pressionat i ha gaudit de diverses oportunitats que Buffon ha desbaratat.

El porter italià ha salvat la seva selecció de l'empat, especialment en el minut 89, quan Piqué ha rematat com a davanter centre, i amb la mà dreta ha evitat l'empat. També en el minut 76, Buffon ha demostrat la seva qualitat a un altre xut del central català.

A la recerca de l'empat, que hagués allargat la vida espanyola a França, Itàlia ha trobat el segon gol que acabava amb totes les esperances espanyoles. Ha fallat l'equip de Del Bosque en la primera part, en la qual Itàlia ha estat molt superior, i el 2-0 ha arribat per provocar el deliri italià.