El futbolista de Bahrain Hakeem al Araibi, reconegut com a refugiat per Austràlia, ha estat posat en llibertat després d'estar més de dos mesos detingut a Tailàndia per una demanda d'extradició al seu país, el que va deslligar una mediàtica campanya internacional. El director general del departament d'Afers Exteriors de la Fiscalia General, Chatchom Akapin, ha confirmat a Efe que un tribunal tailandès ordenar l'alliberament de l'Araibi, després que la fiscalia retirés la petició emesa per Bahrain.

Segons Akapin, el govern de Bahrain va sol·licitar a través del ministeri d'Exteriors tailandès la retirada de la demanda d'extradició, que la fiscalia tailandesa va presentar en representació del país àrab davant el tribunal penal de Bangkok, que va acceptar la petició. El refugiat ha sortit en furgoneta de la presó Bangkok Remand i, segons ha confirmat el primer ministre australià, Scott Morrison, té previst embarcar aquesta nit en un vol amb destinació a Melbourne, on manté la seva residència.

El futbolista, de 25 anys i jugador de l'equip semiprofessional del Pascoe Vale, va ser detingut el passat 27 de novembre a la seva arribada a Bangkok, on va arribar amb la seva dona per passar la lluna de mel. L'arrest es va produir arran d'una ordre emesa per la Interpol  i que contravenia la pròpia normativa de l'organisme internacional que estableix que el país d'origen d'un refugiat no pot emetre un requeriment, com va passar en aquest cas. A l'Araibi va arribar a Austràlia al 2014 després de fugir del seu país, on aquest any va ser condemnat en rebel·lia a deu anys de presó per danys en una comissaria durant una protesta de la Primavera Àrab.

"El seu empresonament va ser un greu error, agreujat i prolongat molt més del necessari per les lleis i polítiques obsoletes de Tailàndia", ha indicat en un comunicat Kasit Piromya, membre del grup Parlamentaris de l'ASEAN per als Drets Humans. La demanda de Canberra va ser secundada per la FIFA i diversos destacats esportistes, com l'anglès Jamie Vardy i l'italià Giorgio Chiellini, entre d'altres. Un dels personatges més actius en favor de l'alliberament de l'Araibi va ser Craig Foster, actual comentarista esportiu i antic capità de la selecció australiana de futbol, ​​que va visitar-lo diverses vegades a la presó.