Cada vegada és més difícil escoltar els futbolistes d'elit sortir del guió establert. Les entrevistes escassegen de forma alarmant, i fins i tot les rodes de premsa, i quan opinen sol ser per treure a passejar el catàleg de frases tòpiques conegudes per tots. Allunyar-se dels focus. I el cert és que en part és comprensible, ja que qualsevol declaració que surt de la norma genera una enorme polèmica, habitualment desmesurada, i si no que li ho preguntin, per exemple, a Gerard Piqué.

És per això que han sorprès, i molt, els últims actes i declaracions de Leon Goretzka, migcampista del Bayern de Munic, de 25 anys. Goretzka mai ha amagat que és un antifeixista convençut i que, a part de jugar a futbol, la seva gran motivació vital és la de formar-se dia a dia. Durant una gira de pretemporada pels Estats Units, no va dubtar a visitar juntament amb els seus companys el Museu de l'Holocaust de Los Angeles i, mesos després, va visitar també el camp de concentració de Dachau.

Goretzka Bayern

Goretzka, participant en la campanya contra el racisme del Bayern 'Vermell contra el racisme' / Bayern Munic

Goretzka critica amb duresa el partit ultra Alternativa per a Alemanya

I l'activisme de Leon Goretzka no acaba aquí, ja que avui mateix el jugador del Bayern ha criticat sense pèls a la llengua el partit populista Alternativa per a Alemanya (AfD). "La crisi del coronavirus ha deixat molt clar quin tipus de partit és. Són una vergonya", ha afirmat al diari Welt am Sonntag. "En el seu moment, ja vaig criticar l'AfD perquè eren evidents les seves contradiccions. És un partit avalat per gent que nega el coronavirus i que relativitza l'Holocaust", ha afegit.

Goretza, que prova de convèncer els seus companys de professió perquè es manifestin públicament en contra dels ideals dels partits com Alternativa per a Alemanya, ha conclòs la seva rotunda crítica recordant una frase de Fritz Walter, un dels futbolistes més importants de la història d'Alemanya, campió del món al 1954. "Els futbolistes són ministres de Relacions Exteriors en pantalons curts", va afirmar Fritz. "Hem d'aprofitar l'atenció que suscitem per donar a conèixer aquests temes i lluitar públicament contra ells".

Goretzka Bayern

Goretzka, durant la seva trobada amb Margot Friedländer / Laurence Chaperon

Goretzka i l'emotiva trobada amb una supervivent de l'Holocaust

Durant l'últim estiu, entre de llibres que va devorar, Goretzka va quedar impactat amb el de Margot Friedländer, una supervivent de l'Holocaust que ara té 99 anys. Goretzka va quedar tan consternat que va demanar conèixer la dona, una trobada que el Bayern de Munic va decidir publicar per conscienciar els més joves. "Per a mi és important continuar amb la meva formació i assistir a cites que no tenen res a veure amb el futbol", va afirmar Goretzka.

"He entrat a la trobada amb Margot enlluernat. Mai no oblidaré la conversa, en tota la meva vida", diu l'internacional alemany. "Quan era nena, estava sola a Berlín, fugint, però va ser arrestada i portada al camp de concentració de Theresienstadt. Parlar amb una supervivent ha fet que tot sigui totalment real. Fins i tot ha portat la seva estrella jueva amb ella. Aquests són moments en què literalment et congeles", afegeix.

Goretzka Bayern

Goretzka, durant la seva entrevista amb Margot Friedländer / Laurence Chaperon

I és que a Goretzka també l'ha ajudat molt la implicació del Bayern de Munic, que ha creat la campanya Vermell contra el racisme. "eM quedo impressionant que Friedländer continuï sent una persona tan positiva malgrat tot el sofriment que va experimentar. Hem de ser els que ens assegurem que una cosa com aquesta mai no torni a succeir".

"El racisme és més present al nostre país des de fa algun temps. Aquesta tendència em preocupa. Posi els racistes al seu lloc. Després del passat que hem viscut els alemanys, simplement no vull creure que el racisme s'estigui estenent novament entre nosaltres". Paraula de Goretzka.

 

Imatge principal: Leon Goretzka, celebrant un gol amb el Bayern de Munic / Europa Press