Un nou escàndol en el món de la gimnàstica. La Comissió Australiana de Drets Humans ha revelat aquest dilluns que els gimnastes del país oceànic han patit abusos des dels anys 80 fins a dates recents. La majoria han estat nenes i joves, que no només han patit abusos verbals i emocionals sinó també físics i sexuals.

"Disculpes sense reserves"

La publicació d'aquest informe ha provocat que la Federació d'aquesta disciplina esportiva hagi hagut de demanar "disculpes sense reserves a totes les atletes i membres de les seves famílies que hagin experimentat qualsevol forma d'abús en aquest esport".

TUIT Gimnasia australiana

S'ha entrevistat fins a 57 persones entre les quals es troben atletes, familiars i entrenadors, entre d'altres. Aquestes han detallat "conductes sexuals inapropiades i abusos que van passar durant els entrenaments, en llocs públics i d'amagat, en vestidors i banys, rebent tractament físic i durant els trajectes cap i des de les sessions d'entrenament".

Després del documental 'Athlete A'

Els responsables d'aquest informe han afegit que van rebre les experiències de les atletes després que es publiqués el documental Athlete A, que relata els abusos del doctor Larry Nassar, dels Estats Units, a més de 300 atletes durant dècades.

 

El document també posa de manifest la duresa dels entrenaments des d'una edat molt aviat i que vénen acompanyat per control de pes i la ridiculització dels seus cossos. 

"Un terapeuta massatgista va abusar de mi quan m'estava tractant per una lesió. L'abús va ocórrer durant un temps quan jo tenia 8 o 9 anys. Abús, sexe i denúncia eren conceptes totalment aliens a mi en aquella època. Aquell home va abusar de mi de diverses maneres, a vegades amb la meva mare a l'habitació. Jo plorava en silenci a la llitera i les llàgrimes queien per la meva cara. Recordo que sentia un dolor increïble, però no volia queixar-me", ha narrat una entrevistada.

Més de 230.000 persones practiquen la gimnàstica a Austràlia, de les quals un 77% són noies i un 91% tenen menys de 12 anys. L'informe ha publicat dotze recomanacions i ha comentat que els esforços en aquesta disciplina són "insuficients" per entendre i prevenir els comportaments que deriven en abús. Així doncs, la Comissió ha afegit que els entrenadors han d'estar més controlats per assegurar-se que la relació sigui respectuosa.

 

Imatge principal: Una imatge d'arxiu de la gimnàstica d'Austràlia / @GymAustralia

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat