Del 2-8 de fa un any a un 0-3 en el debut a la fase de grups de la Champions League. El Barça no ha superat el trauma del Bayern de Munic i no ha pogut resistir contra un rival molt superior. Els gols de Thomas Müller i el doblet de Robert Lewandowski han provocat la primera derrota culer europea que només se salva per la il·lusió dels joves.

El Barça, empetitit davant del Bayern

El Barça ja no és aquell Barça que molts culers volen recordar. A la Lliga encara va trampejant, però a Europa és una altra cosa. Ronald Koeman ha fet un plantejament poruc, amb cinc defenses i dos davanters. I els blaugrana no s'han sentit ni còmodes ni valents per a res.

De Jong Barca Bayern Munich EFE

Frenkie De Jong disputant una pilota / EFE

El Bayern de Munic va generar l'últim trauma europeu als culers. Aquell 2-8 de Lisboa de fa un any encara és ben present per a molts culers. I sabent que el malson es podia repetir perquè el nou Barça sense Leo Messi no té el nivell per aixecar la Champions, s'ha dedicat a defensar-se.

Koeman ha apostat per Sergi Roberto, Araujo, Piqué, Eric Garcia i Jordi Alba a la defensa. Cinc jugadors al voltant de l'àrea culer per evitar qualsevol intent del Bayern de connectar amb el temut Lewandowski. I tot i que el davanter polonès ha estat desconnectat durant gran part del partit, els jugadors blaugrana també han tingut part de mèrit.

Araujo Sane Barca Bayern Munich EFE

Ronald Araujo lluitant una possessió amb Leroy Sané / EFE

Sorprenentment els futbolistes del Barça han estat activats des del primer minut. Molt clara quina era la feina per contenir els bavaresos, però incapaços de connectar amb Memphis Depay i Luuk De Jong, els dos referents ofensius que sempre han hagut de combatre en inferioritat. I al mig del camp, Sergio Busquets, Pedri i Frenkie De Jong s'han vist superats en tot moment.

Tot i que la primera oportunitat del Barça ha estat de Sergi Roberto al minut 15 i poc després una rematada de cap d'Araujo, el perill era del Bayern. El Barça es defensava, però els alemanys pressionaven insistentment, forçant la rectificació constant dels catalans i fent molt mal en cada pèrdua del Barça. I sort de les intervencions de Ter Stegen, vitals per mantenir viu el Barça en un Camp Nou que tenia 39.737 espectadors animant.

I passada la mitja hora, aquests aficionats s'han quedat glaçats. Thomas Müller, amb llibertat total a la frontal de l'àrea del Barça, ha fet un xut suau i centrat que ha tocat a l'esquena d'Eric Garcia i, de rebot, ha fet pujar el primer gol al marcador.

Koeman EFE

Ronald Koeman queixant-se durant el partit / EFE

Un Barça insuficient

Els blaugrana han intentat fer un pas endavant, però el Bayern és el Bayern i, malauradament, el Barça és el Barça. Els culers s'han protegit en tot moment, intentant resistir per no encaixar una golejada com la del 2020. La tàctica de Koeman ha estat persistir en l'intent de no equivocar-se.

Però la inferioritat actual del Barça és evident. Per noms, per futbol i per actitud. El Barça no ha sabut reaccionar. Ni en el final de la primera meitat ni a l'inici de la segona part. Koeman no ha fet canvis i ha mantingut la formació.

I tothom sabia que tard o d'hora arribaria el segon gol del Bayern tot i les aturades providencials que anava fent Ter Stegen. Al minut 56, Musiala xuta al pal i Lewandowski només ha d'empènyer la pilota quan se l'ha trobat a la frontal de l'àrea petita.

Barça Bayern EFE

Robert Lewandowski celebrant un dels seus gols contra el Barça / EFE

I ara sí, després de veure que ja no hi havia solució, tard i a malament, Koeman ha fet entrar Gavi i Demir en el lloc de Busquets i d'un xiulat Sergi Roberto. I poc després han entrat Mingueza per Eric Garcia i Coutinho per Luuk De Jong. Jordi Alba s'ha lesionat i ha debutat el jove Alejandro Balde. I aleshores el Barça ha canviat de mentalitat.

Coutinho ha provat un xut des de fora l'àrea només saltar al camp. I el Camp Nou ha canviat els tímids xiulets per aplaudiments. Gavi i Demir corrien per cada pilota com si hi hagués un títol en joc. Quan tot semblava perdut, la il·lusió ha tornat, però Lewandowski ha fet el seu doblet a falta de cinc minuts per al final després d'una altra jugada afortunada dels alemanys.

El Barça ha acabat el partit amb dos joves de 17 anys i dos joves de 18. El futur és aquí i Koeman els ha de donar opcions aquest any que poc més es pot demanar. En el debut a la Champions, derrota contra el Bayern, que ha guanyat quatre de les sis vegades que ha visitat el Camp Nou. Sort que el Dinamo de Kíev-Benfica ha acabat amb empat a 0.

Imatge principal: Els jugadors del Bayern de Munic celebrant el gol de Thomas Müller / EFE