L'excampió olímpic de natació James Magnussen es doparà per intentar batre un rècord mundial en els 50 metres d'estil lliure. Però no ho farà als Jocs Olímpics de París d'aquest estiu, sinó als Enhanced Games, que traduït vindria a ser els Jocs Millorats, una competició que ha impulsat l'empresari australià Aaron D’Souza i que insta els atletes a fer servir drogues que millorin les seves capacitats físiques per trencar tots els rècords oficials. La primera edició d'aquestes Olimpíades alternatives tindrà lloc el desembre del 2024, i de moment inclourà la natació, l'atletisme, l'halterofília, la gimnàstica i els esports de combat, amb la previsió de poder ampliar en el futur el nombre de disciplines. 

Un milió i mig de dòlars per intentar batre un rècord amb dopatge

Magnussen, que va representar Austràlia en els Jocs Olímpics de Londres 2012 i Rio de Janeiro 2016 va aconseguir tres medalles, dues de plata i una de bronze, en la competició de 100 metres lliures i de relleus. Actualment, té 32 anys i està retirat de les competicions mundials, però aquest dijous va anunciar en una entrevista al Hello Sport Podcast, que tornarà per competir en els Jocs Millorats. "Si em paguen 1 milió de dòlars per fer els 50 metres lliures, ho faria al 100%, però ha de ser per aquesta quantitat de diners, si no no faré que el meu cos passi per aquest procés", va dir en el programa. I dit i fet, D'Souza li ha fet una oferta d'1,5 milions de dòlars que el nedador ha acceptat. 

El rècord mundial oficial de 50 metres lliures està fixat en 20,91 segons, una marca que va assolir el 2009 el brasiler Cesar Cielo, tot i que duia un banyador ergogènic que va ser prohibit uns mesos més tard. La marca personal de Magnussen en aquesta categoria és de 21,52 segons, però la va aconseguir fa 11 anys, quan tenia 21 anys. Amb tot, es mostra optimista de poder aconseguir el rècord. "Em doparé al màxim i en sis mesos ho aconseguiré", ha asseverat. 

Desafiar l'Agència Antidopatge: l'objectiu dels 'Jocs Millorats'

Finançats per bilionaris i inversors de risc, els Jocs Millorats són un esdeveniment controvertit i mediàtic, que es presenten com un desafiament a les normes dels Jocs Olímpics tradicionals, en què els atletes estan sotmesos a un estricte control antidopatge després de les competicions. "El Comitè Olímpic Internacional (COI) ha sigut un estat d'un sol partit dirigint el món de l'esport durant 100 anys. I ara el partit de l'oposició és aquí, estem preparats per lluitar", va afirmar D'Souza en declaracions a Australian Associated Press (AAP). 

L'australià argumenta que "el 44% d'atletes ja fan servir substàncies que milloren el rendiment" i per això considera que "ha arribat el moment d'abraçar la ciència". Amb la idea de "desbloquejar el potencial humà", l'empresari australià permetrà als atletes fer servir qualsevol element que millori les capacitats dels participants, incloent-hi anabòlics, prohormones, estimulants per a ajudes ergogèniques, nootròpics i transferències de gens. D'Souza defensa que la medicina del rendiment és el futur i critica que des de les institucions esportives mundials se li posi fre. Com a últim argument, el projecte dels Jocs Millorats defensa que els Jocs Olímpics no tenen en compte la salut dels atletes perquè no els fan controls mèdics, i assegura que en aquesta competició sí que sotmetran els participants a controls per comprovar si poden competir amb seguretat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!