L'Eurocopa és a només un partit de posar el punt final a un torneig que ens ha deixat un molt bon nivell de futbol i unes altíssimes dosis d'emoció en moltes de les eliminatòries que s'han disputat. Sigui com sigui, tots els gols, aturades, faltes o polèmiques acaben desembocant en un partit: la final.

Anglaterra i Itàlia es juguen aquest vespre (21h) un títol que ambdues seleccions mereixen a parts iguals. Si bé és cert que Anglaterra va passar a la final gràcies a un penal inexistent sobre Sterling, en línies generals els britànics s'han mostrat molt sòlids (només un gol encaixat) i fent mal en atac quan el seu rival mostrava signes de feblesa. Sterling va ser la referència golejadora en la fase de grups i Harry Kane ha agafat el relleu en les eliminatòries.

Ksane Sterling EFE

Els gols de Kane i Sterling han portat els anglesos a la final / EFE

La selecció anglesa no ha jugat mai una final d'una Eurocopa i només una de la Copa del Món, la que van guanyar, a casa, l'any 1966. Ara, 55 anys després, tenen l'oportunitat, també a Wembley, de guanyar el seu segon gran torneig de seleccions.

Qui intentarà impedir-ho és la selecció italiana que dirigeix des de la banqueta Roberto Mancini. El seleccionador italià coneix bé el futbol anglès. Com a jugador, va tenir una curta experiència al Leicester City, on hi va jugar cinc partits abans de retirar-se abruptament per acceptar l'oferta de la Fiorentina per ser el seu entrenador.

Ja des de les banquetes, l'any 2009 Mancini va desembarcar a Manchester per agafar les regnes del City, en les primeres passades del superprojecte citizen. Sempre quedarà en la història skyblue en ser l'entrenador que va guanyar la lliga de la temporada 2011/12, la del gol d'Agüero contra el Queens Park Rangers en el temps afegit.

roberto mancini italia eurocopa efe

Roberto Mancini lidera la selecció italiana des de la banqueta / EFE

Mancini ha canviat la mentalitat d'un país futbolísticament deprimit. Va agafar la banqueta de l'azzurra després del fracàs que va suposar quedar-se fora del mundial de 2018, i ara acumula una ratxa de 31 partits seguits sense perdre. L'última derrota va ser el 10 de setembre de 2018, en un partit de la UEFA Nations League que els va guanyar Portugal amb un solitari gol d'André Silva.

Des d'aleshores, la trajectòria dels transalpins és pràcticament perfecta, i l'Eurocopa només ha fet que refermar aquestes bones sensacions mostrades els dos anys anteriors. La fase de grups va ser perfecta. Ple de victòries i cap gol en contra, però les eliminatòries han estat agòniques.

Als vuitens van passar a la pròrroga contra Àustria, als quarts van desfer-se de Bèlgica en els 90 minuts (1-2) i en les semifinals van patir i molt contra Espanya, a qui van acabar guanyant als penals. Tot aquest patiment els haurà valgut la pena si aquesta nit, al voltant de les 11 si no hi ha pròrroga i/o penals Giorgio Chiellini, com a capità, aixeca el trofeu de campions d'Europa enmig d'un Wembley que ho té tot pensat per l'eufòria britànica.