La Lazio de Roma ha comunicat aquest dimarts la suspensió del seu ensinistrador d'àligues, l'espanyol Juan Bernabé. Aquest equip de futbol italià té un ritual que fa a cada partit: una àliga dona una volta a l'Estadi Olímpic de Roma abans que comenci el joc. Des de 2010 Bernabé era l'encarregat d'ensinistrar l'animal, fins avui.

El motiu de la suspensió no té res a veure amb la seva tasca com a entrenador d'aquest estil d'aus, si no amb una salutació nazi que va dirigir a una part de l'afició de la Lazio durant un partit. El moment es va captar en un vídeo que correspon al partit que la Lazio va jugar aquest dissabte passat davant l'Inter de Milà.

A les imatges es pot veure com Bernabé, amb l'àliga al braç, fa la salutació nazi mentre crida "Duce, Duce", el sobrenom amb que es coneixia el dictador Benito Mussolini. És conegut que part de l'afició d'aquest equip italià s'identifica amb l'extrema dreta.

La Lazio ha volgut deixar clar que Bernabé no és un treballador del club, sinó que prestava els seus serveis a través d'una altra empresa, però que, en qualsevol cas, ja no apareixerà més a l'estadi.

"Soc de Vox"

El País ha recollit unes declaracions de Bernabé on s'intenta excusar pels fets ocorreguts: "Lamento el que va passar; a Espanya el gest feixista es fa amb el braç estirat en línia recta. A Itàlia aparentment també és així, fent un cop al pit. Soc una persona absolutament de dretes, del partit Vox a Espanya, així com molts amics futbolistes. Però no soc d'una idea feixista, no forma part realment de la meva identitat".

L'entrenador d'àguiles segueix amb les seves explicacions: "Va ser un gest dictat per l'impuls, celebrant el final d'un partit. Una salutació militar, mai feixista. En qualsevol cas, aquestes coses són part de la vida, hi ha moments bons i dolents. I aquest és un mal moment per a mi". 

Antecedents

No és la primera vegada que es registren càntics i simbologia feixista entre els seguidors de la Lazio. Fa quatre anys, alguns ultres del club van deixar al fons del sud de l'Estadi Olímpic uns adhesius amb un muntatge fotogràfic que mostrava a Ana Frank amb la samarreta del Roma, amb l'objectiu d'insultar els seus rivals.

Feien referència a la jove jueva, que entre juny de 1942 i agost de 1944, va estar amagada amb la seva família en una casa d'Amsterdam, fins que va ser denunciada i traslladada al camp de concentració de Bergen-Belsen, on va morir.