Els penals han somrigut a Espanya (1-1 / 1-3) i és la primera semifinalista de l'Eurocopa. La selecció espanyola ha eliminat Suïssa després d'estar més encertat des de la pena màxima i ja espera rival a Wembley (Londres).

L'Espanya de Luis Enrique està demostrant que no vol viure del record dels anys gloriosos del 2008 al 2012 i vol escriure la seva pròpia història. Sense ser una de les favorites, ja són a semifinals i amb opcions de tot.

Mèrit de Luis Enrique

Té molt mèrit la feina del tècnic asturià amb el combinat espanyol i és que en els últims tornejos, les actuacions no havien estat les millors. Sense tenir cap estrella clara, però amb un bloc molt definit, han anat escalant i s'han carregat els suïssos.

Luis Enrique Espana Eurocopa EFE

Luis Enrique dona indicacions / EFE

Ambdós conjunts venien de protagonitzar dos dels partits més emocionants de l'Euro. Espanya es va deixar remuntar contra Croàcia, però ho va resoldre a la pròrroga; mentre que Suïssa va eliminar la campiona del món als penals. Amb aquesta fita, els helvètics es van classificar per als quarts de final d'una Eurocopa per primer cop en la seva història.

Les estadístiques convidaven a l'optimisme per a la selecció espanyola i és que dels 22 partits contra els suïssos, només van perdre un. Però, com ja se sap, el futbol és imprevisible i més aquesta edició en què França, Alemanya, Portugal i Països Baixos, entre d'altres, estan fora.

Els espanyols han sortit millor i han dominat la primera part. Els de Petkovic no sabien com reaccionar, estaven anul·lats, però aguantaven en defensa amb força. I després d'uns primers minuts de tanteig, Jordi Alba ha obert la llauna. El blaugrana ho ha provat amb un xut llunyà i s'ha beneficiat del refús de Zakaria. El lateral esquerre era una de les grans novetats a l'onze i ha demostrat que es mereix la titularitat.

Jordi Alba gol suiza morata EFE

Alba i Morata celebren un gol / EFE

La força dels suïssos

Amb el 0-1 s'ha arribat al descans i a la represa, nova imatge de Suïssa. Han reiniciat tots els rellotges i han decidit que no podien desaprofitar una ocasió com aquesta. Els helvètics s'han imposat en grans parts del terreny de joc i cada minut que es consumia, més s'olorava el seu gol. I efectivament.

Expulsion Freuler Suiza españa efe

Vermella a Freuler / EFE

Un error defensiu entre Pau Torres i Laporte ha propiciat la diana de Shaqiri. 1-1 que ho igualava tot. I quan Suïssa plantejava més dubtes a la selecció espanyola, vermella directa a Freuler per una entrada duríssima. Espanya no ha sabut aprofitar la superioritat numèrica i el matx ha marxat a la pròrroga, novament.

Al temps extra, que no era favorable per a cap dels dos a nivell físic, més domini d'Espanya. Gerard Moreno ha tingut dues oportunitats claríssimes i després una altra d'Oyarzabal. Sommer ha estat providencial en dues d'elles i salvava els seus. El gol es resistia i, al final, els espanyols han estat incapaços d'imposar-se sent un més a la gespa. Els penals havien de decidir la sort. I tractant-se d'una ruleta russa com aquesta, quin millor lloc que Sant Petersburg. Unai Simón i els espanyols han estat més encertats i ja són a la semifinal. Bèlgica o Itàlia serà el seu rival a Wembley.

Imatge principal: Unai Simón aturant un penal / EFE