Un cop assegurada la classificació per a l'Eurocopa de 2024, la selecció espanyola encarava el partit contra Xipre tenint la primera oportunitat per confirmar el lideratge del grup A. Per fer-ho, havien de superar el tràmit de l'Alphamega Stadium i esperar una derrota d'Escòcia davant Georgia. I mentre que Espanya ha fet la seva feina en només 30 minuts amb els gols de Lamine Yamal, Oyarzabal i Joselu, que s'han imposat al de Pileas de la segona part, els britànics han rescatat un empat al temps afegit que obligarà als homes de Luis de la Fuente a no perdre el darrer partit contra Geòrgia per ser els líders del grup i ser caps de sèrie al sorteig que se celebrarà el 14 de juny, un mes abans de l'inici del torneig que congregarà les millors seleccions europees.

Espanya, ama i senyora del partit

El rumb de partit ha estat clar des del xiulet inicial. La selecció de Xipre, que arribava al duel sense poder sumar cap triomf durant aquesta fase de classificació per a l'Eurocopa de 2024 i havent encaixat 25 gols, ha optat per un pla basat en un replegament defensiu que intentava deixar pocs espais als davanters espanyols. Tanmateix, la selecció de Luis de la Fuente només ha necessitat cinc minuts per trencar les esperances locals.

Lamine Yamal ha recollit una estranya passada de Mikel Merino dintre de l'àrea i, després de dos retalls d'una qualitat majestuosa, ha enviat la pilota al fons de la xarxa xipriota amb un xut ras. Posteriorment, 15 minuts més tard, qui ha apuntat el seu nom a l'electrònic de l'Alphamega Stadium de Kolossi ha estat Mikel Oyarzabal, que després d'una llarga revisió del VAR per una posició dubtosa, ha pogut celebrar el segon gol de la nit d'una selecció espanyola que en menys de mitja hora tenia la victòria quasi assegurada.

Lamine Yamal y Gavi celebrando un gol con la seleccion española / Foto: EFE
Lamine Yamal i Gavi celebrant un gol amb la selecció espanyola contra Xipre / Foto: EFE

De fet, abans dels 30 minuts ha pogut anotar una altra diana, que ha dut la firma de Joselu. El davanter del Reial Madrid ha estat el més murri dintre de l'àrea i ha superat el porter xipriota amb una rematada al primer toc des del segon pal. Amb el 0-3 al marcador, els de Luis de la Fuente han tret el peu de l'accelerador i s'han delimitat a acumular llargues possessions per arribar a la mitja part sense cap mena d'ensurt.

Aleix Garcia debuta i Espanya tanca el triomf

Després del descans, el ritme del partit ha continuat sent baix. Amb la notícia del debut d'Aleix Garcia, que ha entrat substituint Mikel Merino a la represa, Espanya ha continuat sense prendre massa riscos, mentre que Xipre tampoc no ha estat capaç d'atemorir David Raya, titular avui per davant d'Unai Simón. Un context que no ha propiciat massa acció a cap de les dues àrees, fins al punt que ha generat una certa relaxació a l'equip espanyol.

Aleix Garcia, luchando un balón ante Chipre con la selección española / Foto: EFE
Aleix Garcia, lluitant una pilota davant Xipre amb la selecció espanyola / Foto: EFE

Això ha fet que els locals, encoratjats pel seu públic, molt entregat, s'hagi pogut estirar i trepitjar els voltants de l'àrea rival. I en una de les poques arribades reals de perill, ha trobat el gol de l'honor, marcat per Pileas. La jugada ha estat revisada pel VAR per una possible falta prèvia, però l'àrbitre ha acabat validant la diana. Amb aquesta efímera alegria xipriota, el partit ha acabat amb un 1-3 que a Espanya li serveix per quedar-se a un sol punt de ser el líder del grup A en aquest camí a l'Eurocopa d'Alemanya que ja arriba al seu final.