Espanya i Portugal han debutat amb empat en la tercera edició de la Nations League (1-1). El gol de Morata ha estat contrarrestat per la diana de Ricardo Horta en els minuts finals d'un partit amb moltes alternatives i amb un nom per sobre de tots: el de Gavi, que ha fet 80 minuts brillants i ha marxat ovacionat.

No ajuda, per a l'interés de la competició,. que ha donat per inaugurada la seva tercera edició, que els primers partits s'hagin jugat un cop la temporada pels clubs al més alt nivell ja ha acabat, i amb la gent lleugerament desconnectada del dia a dia del calendari futbolístic, però posant-ho en perspectiva, espanyols i portuguesos són dos dels projectes a tenir més en compte de cara al proper Mundial del Qatar.

Ferran Torres Andre Silva España Portugal Nations League EFE
Ferran Torres protegeix la pilota davant d'André Silva / EFE

Morata neutralitza el domini portuguès

Així doncs, amb el xiulet inicial, uns i altres han presentat els seus arguments a ser el millor combinat nacional de la Península Ibèrica. El domini ha estat altern en els primers minuts, però la sensació de perill era més gran amb les arribades dels portuguesos, que, amb Cristiano Ronaldo a la banqueta, tenien en Rafael Leão, objectiu del Reial Madrid, el seu home més incisiu.

Però precisament després d'un parell d'ocasions dels lusitans ha arribat el gol d'Espanya. I no ho ha fet gràcies al domini de la possessió, sinó que ha estat gràcies a una transició ràpida. Gavi ha demostrat la inconsciència a la qual ens té habituats per agafar una pilota en camp propi, marxar amb velocitat de Pepe i no deixar anar l'esfèric fins deixar Sarabia sol perquè l'extrem regalés el gol a Morata, que no ha fallat davant Diogo Costa.

Amb el gol del madrileny s'ha arribat al descans, tot i que Carlos Soler o Sarabia haurien pogut marcar el segon, i André Silva no ha estat massa lluny de l'empat. Després de la mitja part, el domini dels portuguesos s'ha fet encara més patent. I aquest sotmetiment s'hauria pogut traduir en l'empat, però un peu providencial d'Unai Simón ha enviat a córner una ocasió molt franca de Leão.

Morata Sarabia gol España Nations League Portugal EFE
Morata celebra amb Sarabia el seu gol / EFE

Portugal ha merescut empatar

Passada l'hora de partit, tant Luis Enrique com Fernando Santos han fet un doble canvi, destacant l'entrada de Cristiano Ronaldo pels portuguesos. Però tot just després dels canvis, qui ha tingut el 2-0 a les seves botes ha tornat a ser Álvaro Morata. L'ex de Madrid o Chelsea ha guanyat bé l'esquena de la defensa, Gavi, el millor dels espanyols, ho ha vist i li ha regalat un u contra u que el davanter ha desaprofitat, en una de les últimes accions que ha fet abans de deixar el seu lloc a l'espanyolista RDT.

Els portuguesos s'han deixat anar i han buscat amb insistència l'empat, el que ha deixat uns espais que Sarabia no ha pogut explotar per marcar el segon. Les arribades dels lusitans eren constants, i els nervis dels més de 40.000 seguidors que s'han donat cita al Benito Villamarín de Sevilla només han desaparegut per ovacionar Gavi, quan el blaugrana ha estat substituït en el minut 81.

Cristiano Ronaldo Unai Simon Portugal España EFE
Cristiano Ronaldo ha jugat els últims 30 minuts del partit / EFE

I justament, aquest ha estat el moment que ha aprofitat Portugal per trobar el gol de l'empat. Estaven mereixent el gol, i aquest ha arribat amb una projecció de Joao Cancelo per banda dreta que Ricardo Horta, totalment sol, ha enviat al fons de la xarxa davant un Unai Simón totalment venut i impotent.

Jordi Alba perdona el 2-1

Amb l'empat, cap equip ha especulat, i la més clara de totes ha arribat del cap d'un dels que menys acostumats està a rematar, Jordi Alba. Al lateral blaugrana li ha caigut un regal de Diogo Costa a l'àrea petita, i quan tothom olorava el gol, l'ha enviat incomprensiblement fora.

I també de les botes del lateral ha arribat l'última del partit, en una incursió pel perfil esquerre que no ha trobat rematador, deixant així el debut amb taules, en un grup on la República Txeca, proper rival d'Espanya diumenge, ha superat per dos gols a un a Suïssa.

Imatge principal: Gavi intenta marxar d'Otávio / EFE