La selecció espanyola ha derrotat Austràlia en un partit històric que s'ha decidit a la segona pròrroga i ha assolit la final del Mundial de Bàsquet que s'està disputant a la Xina. El combinat de Sergio Scariolo només ha guanyat al primer quart i ha hagut de remar contra corrent durant la resta del duel, però en el darrer minut del temps reglamentari ha aconseguit l'empat (71-71) després que Patty Mills fallés un tir lliure en el pitjor moment.

A la primera pròrroga els espanyols han tornat a estar contra les cordes, però Marc Gasol, amb sang freda, ha anotat dos tirs lliures vitals quan només quedaven 4 segons (80-80). A la segona, el jugador del Reial Madrid Sergio Llull ha anotat 2 triples de manera consecutiva que han destrossat les aspiracions d'Austràlia. Gasol, abans d'acabar, també ha anotat des de la línia de 3 per segellar el triomf espanyol (95-88).

Gasol, el gegant que Espanya necessitava

Patty Mills, jugador dels San Antonio Spurs, ha estat un autèntic maldecap per a la selecció de Scariolo. El base arribava a la semifinal amb l'honor d'anotar 22,2 punts de mitjana per partit en aquest Mundial, i en el duel contra Espanya ha seguit amb la seva bona dinàmica. En aquesta ocasió ha anotat 32 punts i, juntament amb el seu company Nic Kay (18), la revelació del matí, ha castigat constantment la defensa espanyola.

Els de Scariolo, però, comptaven amb la recepta ideal per aturar el base. Marc Gasol, MVP d'un partit que ja forma part de la història del bàsquet espanyol, ha anotat 33 punts (29 entre la segona part i les pròrrogues) i a més ha caçat 6 rebots.

Marc Gasol Espanya EFE

L'altre gran figura del duel també ha estat un català, Ricky Rubio. En els moments més delicats, el d'El Masnou ha aparegut en defensa però sobretot en atac, on ha estat un perill constant per la defensa oceànica. El base ha anotat 19 punts i ha repartit 12 assistències, estadístiques que el coronen com l'autèntic líder del seu equip en aquest Mundial.

Tot plegat, però, no hagués sigut possible sense Sergio Llull. Amb 17 punts, el madridista s'ha convertit en l'heroi d'Espanya a l'inici de la segona pròrroga, moment en què ha aconseguit un avantatge de 8 punts pel seu equip amb dos triples consecutius. El càstig de Llull ha acabat sent mortal per Austràlia, que ha vist com se li escapava un partit que havia tingut a les seves mans abans del final del temps reglamentari i de la primera pròrroga.

A la final 13 anys després

Espanya torna a una final del Mundial 13 anys després. L'últim cop que ho va aconseguir també va ser a l'Àsia, concretament a Tòquio. En aquella ocasió la generació de Juan Carlos Navarro, Jorge Garbajosa o el propi Ricky Rubio es va coronar per primera vegada. Aquest cop, amb protagonistes diferents però la mateixa ambició, els de Scariolo intentaran repetir la gesta contra Argentina o França, que aquest divendres es veuran les cares.​