El somni de la selecció espanyola de futbol al Mundial de Qatar 2022 s'ha acabat als vuitens de final. Els homes de Luis Enrique han caigut eliminats a la tanda de penals contra el Marroc després de protagonitzar un paper molt espès en un partit en què en cap moment han pogut crear les ocasions necessàries per superar un Bono (0-0) que, amb dues aturades de mèrit a Carlos Soler i Sergio Busquets a la tanda de penals, ha estat l'heroi del Marroc. Amb aquesta desfeta, la Roja encadena 3 eliminatòries consecutives en grans tornejos internacionals caient eliminada per penals, les dues anteriors van ser a l'Eurocopa passada contra Itàlia i als vuitens de final del Mundial 2018 contra Rússia.

Un Mundial que ha anat de menys a més per als de Luis Enrique

El Mundial de Qatar 2022 va començar d'una forma idíl·lica per a Espanya. La selecció espanyola va deixar unes sensacions immillorables en la seva estrena contra Costa Rica amb un impressionant 7-0 que va despertar molta il·lusió entre els aficionats espanyols. Tanmateix, amb el pas de les jornades, aquesta energia positiva inicial es va anar diluint. Ja contra Alemanya, en la segona jornada, un empat en un partit en què la igualtat va ser la tònica general de tot el partit va despertar les primeres crítiques contra Luis Enrique

Pablo Gavi Marruecos España / Foto: EFE
Pablo Gavi en el  Marroc-Espanyaa / Foto: EFE

Ara bé, tot va acabar esclatant contra el Japó. En el darrer partit de la fase de grups, el seleccionat espanyol va estar eliminat durant 3 minuts a causa la momentània victòria de Costa Rica i va caure derrotat contra una selecció asiàtica que en el segon temps va treure a col·lació tots els problemes seus problemes defensius i ofensius. Tot i això, el que poca gent s'esperava era una eliminació contra el Marroc, un equip que, malgrat estar fent una gran Copa del Món, té jugadors que a nivell tècnic són bastant inferiors als espanyols. Ara bé, el combinat del nord de l'Àfrica ha plantejat un partit de mínims durant 120 minuts i ha acabat de sentenciar la feina a una tanda de penals en què els de Luis Enrique no han trobat l'encert de cap de les maneres.

La pitjor tanda de penals de la història d'Espanya

Si alguna cosa li ha faltat a Espanya en aquesta eliminatòria de quarts de final ha estat el gol. I és que ni en els 120 minuts de joc ni en la tanda de penals ha estat capaç de veure porteria. Un joc molt poc ambiciós en atac s'ha ajuntat amb la pitjor tanda de penals de la història de la selecció espanyola. Des de Suïssa l'any 2006, cap país no s'acomiadava d'una tanda de penals sense marcar ni un sol llançament. Fins que ho ha fet l'Espanya de Luis Enrique, que s'ha convertit en la primera selecció espanyola que no marca cap penal d'una tanda en un gran torneig. Tot just n'ha pogut  xutar tres: Sarabia, que ha entrat al minut 118 per xutar el penal i que ha errat el seu primer llançament des dels 11 metres de la seva carrera, Soler i Busquets, insuficients davant l'encert del Marroc amb els gols de Sabiri, Ziyech i Achraf.

En la prèvia del partit, el seleccionador espanyol va ser preguntat per a una hipotètica tanda de penals. I la seva resposta respecte això va ser clara: "Hi ha molt tòpic: els penals no són una loteria, guanya qui té millor porter o millor domina els seus nervis als llançadors", va assegurar el tècnic asturià. Doncs bé, el que ha quedat clar després d'aquesta tanda de penals és que els jugadors marroquins han sabut administrar millor les seves emocions i el porter Bono ha estat notablement superior a un Unai López que en el darrer llançament de la tanda s'ha vençut massa aviat davant la panenka d'Achraf.