La FIFA ha concedit la celebració del Mundial 2030 a la candidatura d'Espanya, Portugal i el Marroc. A excepció dels partits inaugurals, que se celebraran a l'Argentina, el Paraguai i l'Uruguai —com a homenatge a la primera Copa del Món que es va celebrar a terra uruguaià— la resta d'enfrontaments se celebraran en territori espanyol, portuguès i marroquí. La FIFA no ha fet esperar més per fer pública la seva decisió, i el Consell —celebrat aquest mateix dimecres— ha revelat que l'opció liderada per Espanya és l'única que opta a allotjar el Mundial 2030.

El Mundial 2030, un torneig sense precedents

Ja és oficial, l'anunci realitzat per Gianni Infantino ha estat traslladat al Congrés de la FIFA, que és l'òrgan encarregat de ratificar la decisió presa, i ha donat llum verda, Espanya acollirà el Mundial de l'any 2030, en una competició que serà històrica. El prestigiós torneig serà el primer que se celebri a més d'un continent, es disputarà fins i tot en 3 de diferents; Europa, Àfrica i Amèrica —que va ser la pionera a organitzar una Copa del Món, concretament a l'Uruguai el 1930.

Copa del mundo - Shutterstock
Copa del món / Foto: Shutterstock

Com dèiem, el Congrés de la FIFA ha donat el vistiplau que les dues candidatures per acollir el Mundial 2030 s'uneixin per celebrar el torneig intercontinental, en una competició sense precedents. I és que la tindrà seus a fins a 6 països diferents: Uruguai —partit inaugural de la celeste com a amfitriona—, Argentina —primer partit de l'albiceleste—, Paraguai —primer partit guaraní—, Marroc —4 o 5 seus—, Portugal —3 seus— i Espanya —unes 10 seus, inclosa la final.

La inversió per poder dur a terme el prestigiós torneig, s'acostarà als 1.430 milions d'euros, segons ha xifrat el Govern. L'import total es dividirà en 750 milions per a infraestructures i uns altres 680 destinats a despeses d'organització. La quantitat estimada per l'executiu espanyol està molt per sota de la xifra que va invertir Qatar en la celebració del passat torneig, quan va gastar 200.000 milions de dòlars, convertint-lo en el més car de la història.

Infantino roda de premsa  / Foto: EFE
Gianni Infantino en una roda de premsa / Foto: EFE

El comunicat oficial de la FIFA

El 2030, la Copa Mundial de la FIFA unirà tres continents i sis països, convidant el món sencer a unir-se a la celebració de l'esport rei, del Centenari i de la mateixa Copa Mundial de la FIFA. El Consell de la FIFA va acordar per unanimitat que la candidatura única serà la candidatura combinada del Marroc, Portugal i Espanya, que organitzarà l'esdeveniment el 2030 i es classificarà automàticament a partir de l'assignació de places existent, subjecta a l'acabament d'un procés de licitació reeixit dut a terme per la FIFA i a la decisió del Congrés de la FIFA el 2024. A més, tenint en compte el context històric de la primera Copa Mundial de la FIFA de la història, el Consell de la FIFA va acordar per unanimitat organitzar una cerimònia única de celebració del centenari a la capital del país, Montevideo, on va tenir lloc la primera Copa Mundial de la FIFA de la història el 1930, així com tres partits de la Copa Mundial a l'Uruguai, l'Argentina i el Paraguai respectivament.

"En un món dividit, la FIFA i el futbol s'uneixen", va declarar el President de la FIFA Gianni Infantino. "El Consell de la FIFA, que representa tothom del futbol, va acordar per unanimitat celebrar de la manera més apropiada el centenari de la Copa Mundial de la FIFA, la primera edició de la qual es va jugar a l'Uruguai el 1930. Com a resultat, es durà a terme una celebració a Sud-amèrica i tres països sud-americans —Uruguai, Argentina i Paraguai— organitzaran un partit cada un de la Copa Mundial de la FIFA 2030. El primer d'aquests tres partits es jugarà, per descomptat, a l'estadi on va començar tot, el mític Estádio Centenário de Montevideo, precisament per celebrar l'edició del centenari de la Copa Mundial de la FIFA."

"El Consell de la FIFA també va acordar per unanimitat que l'única candidatura per organitzar la Copa Mundial de la FIFA 2030 serà la candidatura conjunta del Marroc, Portugal i Espanya," va afegir el President de la FIFA. "Dos continents —Àfrica i Europa— units no només per celebrar el futbol, sinó també per oferir una cohesió social i cultural única. Quin gran missatge de pau, tolerància i inclusió.

"El 2030, tindrem una empremta global única, tres continents —Àfrica, Europa i Sud-amèrica—, sis països —Argentina, Marroc, Paraguai, Portugal, Espanya i Uruguai— acollint i unint el món mentre celebrem junts l'esport rei, el centenari i la Copa Mundial de la FIFA," va concloure el President de la FIFA.