Els promotors de la moció de censura han aconseguit el seu objectiu: fer fora del Barça a Josep Maria Bartomeu i la seva junta directiva. Més de 20.000 socis van donar suport a aquesta iniciativa i, al final, no ha fet falta fer el vot de censura perquè han dimitit abans. El portaveu de la plataforma Més que una Moció, Marc Duch, parla amb ElNacional.cat per fer balanç d'aquests dies i acabar de sentenciar Bartomeu. 

Al final no ha fet falta votar. Com valoreu la feina feta?

Ens hem de felicitar tots, no només els promotors, ens hem de felicitar tots els socis del club. El gran èxit que hem assolit els últims dies és l'activació de la massa social, ha pres partit i ho ha fet a través de més de 20.000 signatures. Hem de celebrar que els socis hem tornat a prendre les regnes del club. Les mocions de censura es posen per guanyar-les i obtenir la renúncia de la junta en bloc és una victòria, però no ha estat tan dolça com ens hagués agradat. Ens hauria agradat que fos votant, però no ens han deixat. Ens queda aquest puntet agredolç.

Els socis hem tornat a prendre les regnes del club"

Heu aconseguit l'objectiu perquè Bartomeu i la junta han dimitit, però us sap greu no haver pogut anar a votar i que el soci digués la seva?

Calia que el soci digués la seva, però ens hem quedat una mica frustrats, tristos, per no haver votat. En teníem moltes ganes. 

Representants moció censura amb les firmes a Can Barça / Sergi Alcàzar

Els promotors de la moció celebren les signatures recollides / Sergi Alcàzar

La sensació és que no s'ha votat per què el Barça no ha volgut (tot i les acusacions a la Generalitat)?

Estic convençut que la junta liderada per Bartomeu no tenia cap intenció d'anar a votar. I una prova d'això ben senzilla és que han anat dilatant tots els terminis: des que entreguem les signatures, constitueixen la mesa del vot l'últim dia, estenen la validació fins a l'últim dia, l'últim dia dimiteixen... Esperaven que la pandèmia els donés una cobertura legal per desentendre-se'n. És el que ens dol més, aquesta manca d'esperit democràtic d'una junta directiva que es deu als socis. 

Dimarts els van demanar a Jordi Farré i Josep Maria Vallbona que donessin suport a la pròrroga de 15 dies que significava trencar els estatuts del club. Un nou escàndol més de Bartomeu, et sorprèn?

No em sorprèn que volguessin trencar els estatuts perquè és pràctica habitual de la casa. Ens sorprenen aquestes tàctiques desesperades, ara allarguem això 15 dies, ara denunciem a la Guàrdia Civil... El Barça, una institució del seu nivell, hauria de ser molt més rigorosa i seriosa amb les seves pròpies normes i amb els estàndards democràtics mínims. Estem demanant un acte de votació d'un vot de censura! Han fet mans i mànigues per evitar-lo. És lamentable.

Trencar els estatuts és la pràctica habitual de la casa"

Com vas interpretar que Bartomeu passés d'un dia per l'altre de dir que no hi havia motius per dimitir (dilluns) a dimitir oficialment (dimarts)?

La compareixença del dimarts de Bartomeu és el corol·lari perfecte al seu mandat. És la mentida, és buscar excuses, és buscar enemics externs, és acusar els altres dels teus problemes, és dir-li a la Generalitat irresponsable, quan l'únic irresponsable ets tu. Tot això sintetitza el seu mandat. Bartomeu ha viscut sempre sense rumb.

Marc Duch moció censura / Sergi Alcàzar

Marc Duch parlant amb els promotors / Sergi Alcàzar

Creus que Bartomeu ha fet totes aquestes tàctiques per intentar arreglar tota la feina abans de marxar? Bartomeu va parlar dimarts de "se'ns ha titllat de tenir interessos ocults". Creus que en tenen?

A mi m'agradaria que quan fa aquestes afirmacions digués del que se l'ha acusat i que no és cert. Allargar els terminis significa que no tens ganes de votar i acabar d'enllestir les coses que has d'enllestir. No som tontos. Tots els mandats de totes les juntes, sense excepció, els últims mesos han d'anar a correcuita a tapar foradets i aquesta igual, però el problema és que ho ha hagut de fer en 15 dies. 

Bartomeu ha viscut sempre sense rumb"

Tens la sospita que sortiran algunes informacions noves?

El que sí que demanaria és que qui tingui la sort, o la desgràcia, de dirigir el club després de les eleccions, que faci una auditoria rigorosa per conèixer l'estat del club, identificar els punts crítics, i el que s'ha pogut fer malament. Que tinguem clar on estem i de qui és culpa. 

Quin és el balanç que fas del mandat de Bartomeu? També aplicable a Sandro Rosell, és a dir, des del 2010.

El balanç en global no pot ser positiu. El 2010 entra la junta de Rosell i Bartomeu acceptant una herència esportiva i institucional brillant. Teníem un equip envejable, el millor del món. Teníem una institució respectada, il·lusionant, amb un prestigi internacional immaculat i d'allà no hem fet res més que anar de baixada. Hem viscut d'herència esportiva 4-5 anys, vam intentar revifar una mica el 2015, però pel camí s'ha destrossat la imatge del club. Hem estat condemnats per delictes fiscals, ens ha condemnat la FIFA per fitxar en condicions irregulars a menors, hem tingut el cas del Barçagate... Sí que s'han guanyat títols de futbol i a les seccions, però que menys, amb un pressupost de 800 milions d'euros. Hi ha hagut un rendiment a nivell de títols, però molt amb l'herència esportiva rebuda i molt poc treballat per aconseguir un relleu. Bartomeu deixa un club substancialment pitjor del qual va rebre, tremendament endeutat, amb una estructura esportiva destrossada i amb una imatge internacional pèssima. 

Bartomeu deixa un club pitjor del qual va rebre"

Davant aquests arguments, creus que és el pitjor president de la història del Barça?

Ara en calent et dic que sí, però potser d'aquí a 10 anys, ho veiem en perspectiva i et dic que no, o potser d'aquí a 10 anys ve algú altre que és encara pitjor. Esperem que no [riu]. Han passat coses molt grosses durant aquests anys... Sempre es fa la comparació Bartomeu-Gaspart i Gaspart va tenir tres anys dolentíssims, però Gaspart no va condemnar el club per delictes fiscals, Gaspart no va dilapidar 1.000 milions en fitxatges durant 4-5 anys totalment improductius, Gaspart no ha endeutat el club. Hi ha moltes coses que el posen a la pole (a Bartomeu) per ser el pitjor president de la història. Li concedeixo el poder de poder jutjar-ho d'aquí a uns anys.

Josep Maria Bartomeu Florentino Perez llotja Camp Nou directius Barca Madrid EFE

Bartomeu i la junta a la llotja del Camp Nou en el seu últim partit / EFE

El Barça venia de tocar el cel el 2010 i ara ha acabat tocant fons. Inclús els equips se'n riuen, com l'Eintracht l'altre dia. Creus que aquesta pèrdua de prestigi ha estat problema de Bartomeu?

Bartomeu no fa les alineacions, ni els fitxatges, ni la comptabilitat, ni ven les samarretes a la botiga... això ho entenc. Però Bartomeu és el màxim responsable del qual té per sota i si allò no funciona, ha de reestructurar-ho, dissenyar un nou projecte, posar gent nova i no ho han fet. O quan ho han fet, ho han tornat a fer malament. Per això hem insistit molt en aquests anys en la seva incompetència.

És important posar gent vàlida en els seus llocs de treball. Poso el mateix exemple últimament. Si jo obro una empresa petroquímica, a qui segur que no contractaré com a director d'operacions és a Messi. És el millor de la història en el futbol, però no en això. La responsabilitat d'anar posant gent amb talent en les àrees que ho requereixen és del president. Si no ho saben fer, no passa res, vés-te'n cap a casa i deixa-ho intentar a algú que sí que ho sap fer. 

Ara hi haurà eleccions a can Barça, ja hi ha anunciades cinc precandidatures anunciades. Creus que hi haurà alguna més? Quina és la que més t'agrada ara mateix?

No sé quantes n'hi haurà, però pot ser que sigui com el 2003 que va haver-hi sis o set, si no recordo malament, però va ser una xifra bastant alta. Al final els socis acabarem votant entre dos-tres-quatre com a màxim perquè aniran caient pel seu propi pes. No aconseguiran les candidatures, perquè s'ajuntaran, serà molt moguda la carrera electoral.

Ara tampoc hi ha gran cosa. Amb les cinc precandidatures que hi ha és bastant fàcil triar, almenys la que està més treballada, que és la del Víctor Font. No crec que hi hagi color entre Jordi Farré i Víctor Font.

La carrera electoral serà molt moguda"

Carles Tusquets Candidat a la Cambra de Comerç Barcelona - Sergi Alcazar

Carles Tusquets, president interí del Barça / Sergi Alcàzar

Precisament parlem ara de Farré. Us heu anat distanciant amb la recollida de signatures, quina valoració fas de la seva gestió?

No és que ens hem anat distanciant, és que no hem estat units mai. Ens va unir el destí perquè ell va ser el més espavilat per anar un dia abans que tots a posar la moció. Va ser el més llest de la classe en aquell moment i això va fer unir els nostres camins. A partir d'aquí hi ha hagut discrepàncies operatives, moltíssimes, més de les que han transcendit, ha sigut molt difícil treballar. Però també és cert que l'objectiu era comú i cadascú a la seva hem anat fent el nostre camí.

El president interí fins que es convoquin eleccions és Carles Tusquets. Què penses d'ell? Creus que anirà per feina i convocarà eleccions quan pugui?

No hauria de tenir molta feina perquè les atribucions d'una Comissió Gestora són molt limitades. És mantenir el dia a dia del club i convocar eleccions. Qualsevol cosa que excedeixi això estarà per sobre de la Comissió Gestora. Què crec que passarà? (La directiva) Aprofitaran uns quants dies per acabar de perfilar coses que puguin haver quedat pendent amb la complicitat de la Comissió Gestora, però espero que no gaire perquè si no serà escandalós.