Responsabilitat compartida entre la junta directiva, l'entrenador i els jugadors del fracàs del Barça aquesta temporada novament a Europa, però culpabilitat directa del desastre d'Anfield per als jugadors després de quedar eliminats a les semifinals de la Champions League. Aquesta ha estat la resposta d'una enquesta telefònica feta per Feedback per a ElNacional.cat entre els dies 9 i 14 de maig del 2019, en què s'ha enquestat una mostra de 800 persones majors de 18 anys empadronades a Barcelona.

Creu que la junta directiva és la responsable de la situació de l'equip?

Divisió d'opinions en la responsabilitat de la junta directiva presidida per Josep Maria Bartomeu. El 42,4% dels enquestats diuen que els directius del club no han tingut la culpa directa de la fi del trajecte del Barça a Europa aquesta temporada i de la complicada situació actual després d'una nova decepció a la màxima competició europea, amb un 37,8% dels enquestats que diu que sí que tenen una gran responsabilitat.

Una divisió d'opinió que arriba just en un moment en què els seus competidors a la presidència del Barça ja hi han dit la seva i, per exemple, Joan Laporta ha demanat les eleccions anticipades.

Es confirma que la responsabilitat de la directiva divideix els enquestats i no es diu exactament el mateix en totes les franges d'edat. Precisament on hi ha més divisió d'opinió és entre els 25 i 44 anys. A més, també s'observa que els homes són més crítics i creuen en un 44,9% que Bartomeu i la seva directiva és responsable directa del fracàs del Barça a Europa, mentre que el 40,5% considera que no.

Vostè a qui fa més responsable del nou fracàs a la Champions?

El fracàs a la Champions també és compartit, però amb més responsabilitat per als futbolistes. La remuntada inimaginable a Anfield va deixar els culers sense paraules, però també a gran part del món del futbol. Aleshores es va obrir el debat per trobar culpables i solucions.

Segons l'enquesta d'ElNacional.cat, els principals culpables del desastre són els futbolistes. Un 50,5% dels enquestats diuen que els jugadors que van trepitjar la gespa de Liverpool i que no van saber reaccionar als quatre gols del conjunt anglès van tenir la principal culpa de l'eliminació a la Champions. En menor mesura, la culpa va ser de l'entrenador Ernesto Valverde (18,2%) per no saber redirigir l'equip amb la tàctica i amb els canvis, i de la junta directiva (16,5%).

Cal destacar que els enquestats més joves, entre 18-24 anys, creuen que la principal responsabilitat del fracàs a la Champions ha estat d'Ernesto Valverde (un 40,8%). Els enquestats a partir dels 25 anys creuen que gran part de la culpa és dels futbolistes, però els que tenen més de 65 anys donen més responsabilitat que les generacions posteriors al fracàs també de la gestió de la junta directiva amb un increment de fins al 20,8%.

Fitxa tècnica:
  • Àmbit: Barcelona.
  • Univers: Població major de 18 anys empadronada a Barcelona i amb dret a vot en unes eleccions municipals.
  • Mètode: Enquesta telefònica.
  • Mostra: 800 enquestes.
  • Quotes: Proporcionals a tres variables: (1) estructura per grups d’edat, (2) sexe i (3) control per districtes de la ciutat.
  • Condicions estadístiques: Marge d’error total possible de +3,53%, per una població infinita (cens de 1.161.140 persones), amb un nivell de confiança del 95,5%, on K=2, i el supòsit de màxima indeterminació (p=q=50/50).
  • Treball de camp: Les enquestes s’han fet entre dijous 9 i dimarts 14 de de maig de 2019.