L’associació Drets ha interposat aquest matí una demanda contra la Unió d’Associacions Europees de Futbol (UEFA) arran de l’expedient disciplinari obert al Futbol Club Barcelona per l’exhibició d’estelades al partit contra el Bayer Leverkusen al Camp Nou el 29 de setembre. Els tràmits van acabar amb una multa de 40.000 euros pel club.

La demanda, que ja va ser anunciada fa uns dies, avui s'ha fet pública (veure en PDF). Ha estat presentada al jutjat de primera instància de Barcelona en nom de diversos socis del club.

Drets reclama que quedi sense efecte la resolució de la UEFA en què se sancionava el Barça i que s’adoptin mesures cautelars perquè la institució no pugui tornar a sancionar pels mateixos fets. Ho defensa amb els motius següents:

1. Inconstitucional

L'expedient i la multa de la UEFA va contra els drets fonamentals dels aficionats reconeguts en la Constitució Espanyola. Concretament, es vulneren l'article 16, sobre la llibertat ideològica, l'article 20, sobre la llibertat d'expressió, i l'article 25, que prohibeix les sancions per accions que no siguin delicte sota la legislació vigent en el moment en què són comeses.

2. Incoherent

L'entitat destaca que la multa va en contra del propis actes de la UEFA. Aquest organisme ha permès l'exhibició de símbols, com la mateixa estelada, als estadis de futbol sense interposar cap multa ni sanció.

3. Una bandera 'legítima'

Aquest bandera, reconeguda oficialment pel Parlament de Catalunya, "representa un anhel i reivindicació democràtica, legítima, legal i no violenta" afirmen els demandats. La seva presència és habitual des de fa dècades "no només al camp del Barça sinó a la majoria de ciutats d’arreu del país" afegeixen.

4. Repercussió econòmica

L'equip de juristes voluntaris argumenta que les multes, tot i anar destinades a un club de futbol, acaben afectant el patrimoni del seus socis que han de contribuir a les càrregues econòmiques d’aquest club.