El 7 d'abril de 1991, el món del futbol va contenir la respiració en anunciar-se el positiu en cocaïna de Diego Armando Maradona abans de la disputa d'un Nàpols-Bari. Aquell fet, que va donar la volta al món, li va suposar al pelusa una sanció exemplar de 15 mesos sense poder competir a la lliga italiana.

A partir del pròxim 1 de gener, el mateix fet només comportarà una sanció menor, una inhabilitació d'entre 1 i 3 mesos, en entrar en vigor el nou codi de l'Agència Mundial de Dopatge (AMA), que diferenciarà les "substàncies dopants" de les "drogues recreatives", on entren, entre d'altres, la cocaïna, l'heroïna, el cànnabis i l'èxtasi.

Maradona policia Nàpols GTRES

El 1991, Maradona va ser sancionat 15 mesos sense jugar a la lliga italiana per donar positiu en cocaïna / GTRES

La cocaïna, l'heroïna, el cànnabis i l'èxtasi, "drogues recreatives" no dopants

Malgrat que les considerades "drogues recreatives" continuaran estant prohibides, si l'esportista demostra haver-les consumit fora de la competició no rebrà una sanció dura, ja que es considera que la seva ingesta no s'ha produït amb l'objectiu de millorar el seu rendiment esportiu. "Si l'esportista pot demostrar que qualsevol ingesta o ús va passar fora de competició i no guardava relació amb el rendiment esportiu, el període d'inhabilitació serà de tres mesos", afirma l'article 10.2.2 del Codi Mundial Antidopatge.

I no només això, ja que la inhabilitació es pot quedar en només un mes si l'esportista posa de la seva part. "Així mateix, el període d'inhabilitació abans previst podrà reduir-se a un mes si l'esportista o una altra persona demostra que ha seguit de manera satisfactòria un programa contra l'ús indegut de substàncies aprovat per l'organització antidopatge encarregada de la gestió dels resultats".

richard gasquet / Viquipèdia / Yann Caradec

Richard Gasquet va eludir una sanció per un positiu en cocaïna en demostrar que la substància va entrar al seu cos després de besar-se amb una dona en una discoteca / Viquipèdia / Yann Caradec

Els casos de Paolo Guerrero, Gasquet i Deferr

La història de l'esport ja ens ha deixat casos en els quals els implicats han aconseguit evitar una dura sanció en demostrar que no havien ingerit la droga en qüestió amb ànim de millorar el seu rendiment esportiu. Un dels més recordats va ser el del futbolista peruà Paolo Guerrero, que va aconseguir disputar el mundial de Rússia 2018 després de convèncer el tribunal que el seu positiu es va deure a haver pres una infusió amb fulles de coca. El curiós és que després de participar en el mundial un tribunal suís va reobrir el cas i va confirmar la sanció.

També va donar molt a parlar el cas del tennista francès Richard Gasquet, que al 2009 va aconseguir eludir una sanció per positiu en cocaïna després d'argumentar que la substància trobada al seu cos es va deure a haver-se besat amb una dona drogada en una discoteca de Miami.

Pitjor sort va córrer el genuí gimnasta Gervasio Deferr, que es va quedar sense la medalla d'or aconseguida el 2003 a la Copa del Món de París i sense la de plata en el Campionat Mundial de Debrecen el 2002 per un positiu en cànnabis. Deferr sempre ha admès que es va fumar un porro amb uns amics per celebrar la victòria. En cas d'haver competit ara, les medalles seguirien en el seu poder.