El Mundial de Qatar ha despertat molta polèmica per la designació de la seu. Gairebé ningú entén que la Copa del Món de futbol s'hagi de celebrar en un país que és molt poc respectuós amb els drets humans. Però, amb tot preparat perquè s'iniciï aquesta gran cita esportiva, el director de comunicació de la FIFA ha reconegut obertament que era gai, a Qatar, on l'homosexualitat està totalment prohibida incomprensiblement.

Bryan Swanson ha tancat la compareixença de premsa prèvia a l'inici del Mundial admetent el següent: "He passat un temps treballant al costat de Gianni Infantino. Sóc gay, com també ho són moltes altres persones dins la FIFA, i sempre m'he sentit recolzat". Swanson va començar a treballar amb la FIFA el 2021, després de 18 anys com a reporter de Sky Sports.

Declaració gay en el país on l'homosexualitat està prohibida

"Ens preocupem per a tothom a la FIFA. Tinc diversos amics homosexuals. Soc plenament conscient del debat i el respecte de les opinions de les persones. Quan Infantino diu que som inclusius, ho diu de debò. Estem aquí per a treballar i no ha hagut cap problema". Les declaracions de Swanson no haurien de sorprendre, ja que cadascú és lliure d'estimar a qui vulgui, sigui del mateix sexe o no.

Rueda prensa FIFA Mundial Qatar 2022 / Foto: Noushad Thekkayil
Roda de premsa de la FIFA prèvia a l'inici del Mundial de Qatar / Foto: Noushad Thekkayil

La FIFA és l'entitat que organitza el Mundial, cada quatre anys, i va ser l'encarregada d'escollir a Qatar com a seu de l'edició d'enguany. Poques setmanes abans de començar a roda la pilota, el país de l'Orient Mitjà va publicar un seguit de normes i prohibicions indignants que van en contra dels drets humans, alimentant més la polèmica pels qui encara volien que la Copa del Món se celebrés aquí. A més, milers d'immigrants van morir en la construcció dels estadis.

Suport al col·lectiu LGBTI: diverses seleccions fan gestos solidaris

Allà on hi ha repressió, sempre hi haurà algú valent que intentarà fer front a la situació sense importar-li les conseqüències. I és que diverses seleccions volen fer costat als col·lectius i persones LGBTI per visibilitzar els seus drets en un país on els castiga. Tots els gestos o accions serveixen. I hi ha combinats que han decidit que el seu capità salti al terreny de joc amb un braçalet que estigui inclogui els colors de l'arc de Sant Martí, que són els mateixos de la bandera LGTBI: aquest és el cas d'Anglaterra. O els Estats Units, també han utilitzat aquests colors per guarnir el seu escut. Però aquests països són només un exemple d'altres que també faran costat al col·lectiu.

D'altra banda, la FIFA, la mateixa organitzadora de la competició, va prohibir a la selecció de Dinamarca lluir una samarreta reivindicativa en els entrenaments d'aquest Mundial, que portava el lema "drets humans per a tots". En tot això, encara no ha ni començat la Copa del Món, però hi ha seleccions que han mostrat rebuig a les normes estrictes que s'imposen a Qatar.