Que l'esport té molta més transcendia a banda de la vessant competitiva és quelcom que s'ha comprovat en molts moments al llarg de la història. Algunes edicions dels Jocs Olímpics, sense anar més lluny, han servit per legitimar règims polítics o generar mobilitzacions socials. I el cas de Barcelona 92 no va ser una excepció.

Derartu Tulu va ser la gran protagonista d'una història que va comptar amb Elana Meyer com a personatge secundari. La primera, nascuda a Etiòpia, es va convertir a Montjuic en la primera dona de l'Àfrica subsahariana en guanyar una medalla d'or olímpica després d'imposar-se en els 10.000 metres. La sud-africana Meyer, per la seva banda, va acabar segona i, per tant, va aconseguir la plata.

Sud-àfrica va ser vetada el 1962 com a participant a causa del rebuig internacional davant les lleis de l'apartheid i no va ser readmesa fins a 1992. A Barcelona, Elana Meyer va liderar els 10.000 metres durant bona part de la cursa però no va poder aguantar el ritme final de Tulu. Tot i així, la derrota no va impedir que acabés emportant-se la primera medalla sud-africana després de tants anys al marge.

I, juntes, van protagonitzar una volta d'honor més que simbòlica. Les dues atletes van demostrar que la unió entre blancs i negres era possible, i que a l'Àfrica hi havia lloc per a tothom. La guanyadora va tendir la mà a la subcampiona (que representava la imatge d'un país opressor) i juntes van simbolitzar un acord de pau per passar pàgina de l'apartheid.

Tres medalles en quatre Jocs

En tots els esdeveniments esportius es tendeix a oblidar als participants i a recordar els guanyadors. I és per això que Derartu Tulu, que a Barcelona va fer història com a la primera dona de l'Àfrica negra que guanyava la medalla d'or en uns Jocs, és el principal focus d'atenció. I tot i que a Atlanta no va poder defensar el títol, a Sidney es va retrobar amb la glòria i a Atenes va penjar-se el bronze.

  Competició Temps
  Barcelona 1992 31:06,02
4a  Atlanta 1996 31:10,46
  Sidney 2000 30:17,49
  Atenes 2004 30:26,42


A banda de les medalles olímpiques, Tulu també va adjudicar-se algunes Copes del Món i alguna Marató. Després d'ella, atletes d'Etiòpia com Tirunesh Dibaba o Kenenisa Bekele tambén han aconseguit grans victòries. Tot i així, i més enllà de fer història, els Jocs Olímpics de Barcelona es recordaran sempre per la volta d'honor de Derartu agafada de la mà de Meyer, per demostrar que a l'Àfrica hi ha lloc per a tothom.