L'empresa I3 Ventures, contractada pel FC Barcelona, va elaborar una llista negra de periodistes crítics amb la junta directiva de Josep Maria Bartomeu i de membres de l'entorn del club blaugrana que va ser exposada en un correu intern el 7 de juny del 2018. Segons apareix en l'atestat policial, inclòs en el sumari de la recerca judicial del Barçagate, hi ha més d'una desena de noms.

Sobre els periodistes

En l'entorn dels mitjans de comunicació, hi ha cinc periodistes: Jordi Costa, de Catalunya Ràdio; Gerard Romero, de RAC1; Frederic Porta, aleshores a Ràdio Reus i Diari de Tarragona; Xavi Torres, de TV3; Antoni Bassas, del diari Ara i actual mà dreta de Víctor Font, i Oriol Domènech, membre de l'agència Media Base Sports. En alguns casos, acompanyaven el nom amb una breu descripció de per què havien de ser a la llista negra. Per exemple, de Jordi Costa expliquen que "critica permanentment Barto i la seva junta, és indepe, s'ha de fer un research". I també detallava el programa que presenta, Tot Costa a Catalunya Ràdio. Part d'aquest informe ha estat publicat a l'emissora pública, amb la captura de pantalla d'un correu electrònic.

D'Antoni Bassas, expliquen que "la dona va ser acomiadada per Barto". El periodista, en saber que es troba a la llista, arriba a la conclusió que "aquest tema no és un incident aïllat, és cultural, és la cultura de l’estàs amb mi o contra mi, de la impunitat, de la testosterona, de la intimidació i la por". 

Roures i Sala-i-Martin

Però la llista no acaba aquí. També hi ha persones de l'entorn blaugrana com l'economista Xavier Sala-i-Martin que, per al·lusions, ja ha valorat l'informe: "Vaja! Resulta que jo era a la llista negra de Bartomeu! Doncs mira, si ho penses, és un honor ser a la banda diametralment oposada del pitjor president de la història!". Una altra persona de l'entorn Laporta, l'exdirectiva blaugrana Maria Elena Fort, també consta en el llistat de noms. Molt activa a Twitter ha escrit: "Això feien amb nosaltres. Però aquí estic. I aquí seguiré".

Jaume Roures Mediapro Europa Press

Jaume Roures és a la llista negra que I3 Ventures va fer a Bartomeu / EP

Altres noms que podem llegir: Albert Roura, que va ser un dels caps de comunicació del mandat Bartomeu i actualment treballa en la campanya de Víctor Font; i dos homes forts del món del futbol que van més enllà del barcelonisme. D'una banda, Jaume Roures, a qui acusen de "formar part de les màfies del club". A més, també expliquen que va "participar en tots els processos de corrupció" i I3 Ventures recomana que el club "no mencioni que és independentista per no fer que aquests donin suport cegament als corruptes".

També surt Josep Maria Minguella i destaquen que "té una agència de jugadors", però donen "zero credibilitat" als arguments que Minguella exposa en diferents tertúlies. L'informe sentencia: "És un comissionista, quan el van fotre fora, va posar el fill en el seu lloc pensant que en Barto és ximple". I3 Ventures aporta valoracions que, malgrat que són uns informes pagats, sorprenen pel redactat amigable i el to col·loquial que es desprèn.

Desacreditar

A l'expresident, en cap moment el citen pel nom o cognom, sinó pel sobrenom amb què el coneix el seu entorn, "Barto". Segons l'atestat policial, "s'inclouen comentaris per intentar desacreditar, una a una, aquestes persones, indicant des d'un principi que l'interès és particular del senyor Josep Maria Bartomeu, no del club, creant una espècie de llista negra de periodistes". Aquest és un dels indicis que es va trobar a les oficines de Nicestream, l'empresa mare d'I3 Ventures, durant el registre. Segons l'atestat, el correu electrònic era per preparar una reunió.

Foto principal, Josep Bartomeu tenia una llista negra de periodistes i tertulians / Efe