De Jong i De Ligt. De Ligt i De Jong. Aquests són els dos noms que en les últimes hores estan sonant amb més força com a possibles reforços del Barça. Els seus fitxatges no serien precisament barats -el diari Sport assegura que l’Ajax en demanarà 130 milions d’euros- però aparentment el seu perfil encaixa com un guant en l’estil de joc que un dia va fer gran al Barça.

Escola holandesa, 4-3-3, Ajax d’Amsterdam. Consignes que remeten al pare de l’ADN blaugrana, Johan Cruyff, i que enlluernen a gran part de la parròquia del Barça. La secretaria tècnica del Camp Nou està convençuda i creu que les dues perles del club 'ajacied' són una d’aquelles apostes en les quals és molt difícil errar. Però, qui són realment De Jong i De Ligt?

De Jong, l’eslàlom com a marca registrada

El primer que va sonar amb força va ser Frenkie De Jong (Arkel, 1997). Format a la cantera del Willem II, aquest migcampista va ser adquirit per l’Ajax la temporada 2015-16. En menys d’un any va ser nomenat millor jugador jove de la segona divisió holandesa amb el filial del club d'Amsterdam i va debutar amb el primer equip. D’allà ja no es va moure: en la mateixa temporada va disputar onze partits, va anotar un gol i fins i tot va participar a la final de l’Europa League que el seu equip va perdre contra el Manchester United (0-2).

El seu joc aviat també va enamorar a un vell conegut de l’afició blaugrana, Ronald Koeman. El seleccionador ‘oranje’ el va fer debutar amb la selecció nacional el mes de juny en un amistós contra Perú.

De Jong és un migcampista total. A l’Ajax ha combinat la posició de mig centre defensiu amb la de central, tot i que sembla que a on es troba més còmode és en posicions creatives. Com a central -precisament acompanyant a De Ligt- l’holandès s’encarrega de trencar línies amb la seva elegant conducció. Per moments el seu eslàlom, més tècnic que veloç, recorda al d’Andrés Iniesta. Tot i així, sembla que el Barça s’ha fixat en ell per ocupar la plaça d’un Sergio Busquets que ja té 30 anys i que cada vegada necessitarà més descans.

Les seves credencials són clares: domini de la pilota, passades entre línies i conducció. L’holandès és un d’aquells jugadors a qui la pilota no li crema. La sap amagar i, sobretot, sap quan convé tornar-la de seguida. Segurament encara ha de millorar en alguns aspectes -haurà de ser més contundent si vol jugar en posicions defensives- però només té 21 anys.  

El Barça fa temps que li va al darrere però no ho tindrà fàcil. Segons la premsa holandesa, el PSG, el Bayern de Munic, el Manchester City i fins i tot el Reial Madrid també el volen. Aquest estiu el Barça va realitzar una ofensiva per lligar-lo, però tal i com va revelar Marc Overmars, director tècnic del club d’Amsterdam, la oferta va ser insuficient i no el va deixar marxar.

De Ligt, el relleu de Piqué?

Matthijs De Ligt (Leiderdorp, 1999) és un talent extremadament precoç. Tot i que és dos anys més jove que De Jong, aquest central que enamora a mitja Europa ja suma tres temporades al primer equip de l’Ajax. Com de Jong, De Ligt va debutar la temporada 2016-17. La diferència és que ell només tenia 17 anys. Per si fos poc, el dia en què complia el seu somni també va aconseguir marcar un gol, fet que en aquell moment el convertia en el segon golejador més jove de la història del club d’Amsterdam, només per darrere d'una llegenda com Clarence Seedorf.

Del filial al primer equip i del primer equip a la final de l’Europa League jugant com a titular. Passos de gegant que també van tenir lloc a la selecció nacional d'Holanda, en la qual va debutar amb només 17 anys en un partit de classificació pel Mundial de Rússia contra Bulgària.

De Ligt és un central d’aquells que agraden a can Barça. La seva elegància amb la pilota fa que la comparació amb Gerard Piqué sigui inevitable. El defensa holandès sap distribuir la possessió i fins i tot s’atreveix amb conduccions ofensives. Com Piqué, no és un jugador especialment ràpid, però en canvi té una gran habilitat per col·locar-se i per llegir el joc. On també destaca és en el joc aeri -mesura 1,88 metres-, fet que li ha permès marcar vuit gols amb el primer equip ‘ajacied’. Evidentment, el salt de l'Eredivisie a la Lliga espanyola és molt gran i caldria comprovar com competeix regularment en un context menys favorable, però les condicions les té i la lliçó ja la portaria apresa de casa. 

de ligt ajax @AFCAjax El Barça el segueix i el vol incorporar el més aviat possible. Les lesions d’Umtiti i Vermaelen podrien precipitar els moviments de la secretària tècnica blaugrana, que veu com ara mateix l’equip només pot comptar amb Piqué i Clément Lenglet a l’eix de la defensa. Amb l’Ajax, el central va ser titular i va realitzar un partidàs en l’empat del club holandès (1-1) contra el Bayern de Munic a l’Allianz Arena. Va ser la seva gran carta de presentació, i després de frenar a Robert Lewandoski i companyia amb només dinou anys, Pep Segura i Éric Abidal van decidir que era l’home indicat.