El Barça ha empatat a El Sadar contra l'Osasuna (2-2) després de regalar els primers 45 minuts de partit, en els quals ni tan sols ha xutat a porteria. A la segona part, els gols del juvenil Ansu Fati, que s'ha estrenat amb només 16 anys, i d'Arthur Melo han capgirat el marcador, però un penal de Piqué quan quedaven 10 minuts pel final l'ha transformat Roberto Torres per signar l'empat. Tres partits de Lliga, 4 punts. Encara queda molta competició, però el Barça té motius per preocupar-se: els rivals comencen a distanciar-se i el seu joc, com a San Mamés, no entusiasma als culers.

Minuts nefastos

El Barça d’Ernesto Valverde ha perpetrat una de les pitjors primeres parts que es recorden en clau blaugrana dels últims temps. El tècnic extremeny ha apostat pel mateix onze que va ajusticiar el Betis al Camp Nou, però aquest cop la resposta dels seus homes ha estat nefasta. Ni circulació de la pilota, ni intensitat, ni arribada a la porteria contrària. El Barça ha marxat als vestidors sense haver xutat entre els tres pals.

Quan l’actuació col·lectiva és tan deficient pot semblar injust assenyalar noms propis, però el cert és que la posada en escena de Sergi Roberto, Rafinha o Nélson Semedo ha estat indigne d’un club com el Barça. El cas del lateral portuguès, que aquesta temporada hauria de ser el titular del carril dret, és més que alarmant. En atac no ajuda a construir -això ja ho sabíem-, i en defensa no és contundent.

roberto torres de jong osasuna barça efe

El gol d’Osasuna ha arribat des de la seva banda. En el minut 7, Brandon Thomas s’ha desfet de Lenglet i ha centrat la pilota al segon pal, on ha aparegut Roberto Torres per afusellar Marc-André Ter Stegen. Semedo i Piqué, pendents de la desmarcada del Chimy Ávila, només han pogut contemplar com el migcampista navarrès arribava com un avió.

A partir d’aquest moment, el Barça ha estat una caricatura de la seva millor versió. Els de Valverde han tingut el control total de la possessió, sí, però han estat incapaços d’acostar-se a la porteria de l’Osasuna. Els de Jagoba Arrasate ni tan sols han hagut de mostrar la seva millor versió i tampoc han tornat a intimidar Ter Stegen.

Fati al rescat

Ser valent és més fàcil quan no tens res a perdre. Valverde, veient que empitjorar l’actuació del primer temps era impossible, ha efectuat un canvi sorprenent abans d’iniciar el segon temps. El tècnic blaugrana ha retirat Semedo, un defensa, i ha apostat per Ansu Fati, el davanter de 16 anys que ja va debutar contra el Betis.

Els coneixedors de la Masia sabien que l’hispano-guineà és un excel·lent driblador, però el que probablement desconeixen és que també sap rematar com si fos un 9 clàssic. Quan només s’havien disputat 6 minuts de joc, el juvenil ha fet valer una gran centrada de Carles Pérez al cor de l’àrea per empatar el partit amb el cap. Amb la diana, l’extrem s’ha convertit en el tercer jugador més jove en marcar a la Lliga, només per darrere de Fabrice Olinga (Màlaga) i Iker Munian (Athletic Club).

Ansu Fati Osasuna Barca EFE

El gol de Fati ha confirmat el que s’intuïa des de l’inici del segon temps: el partit havia canviat per complet. Immediatament després de l’empat, Valverde ha substituït Rafinha per Arthur Melo, que s’ha estrenat per partida doble.

Primer, perquè ha debutat aquesta temporada, i després, perquè ha marcat el seu primer gol amb la samarreta del Barça en partit oficial. Després d’una doble recuperació de Frenkie de Jong i Sergio Busquets, el brasiler ha rebut la pilota dins de l’àrea i ha definit amb una gran rosca al segon pal.

Semblava que el gol d’Arthur serviria per matar el partit, però el cert és que Osasuna, que ha convertit El Sadar en un fortí, no s’ha rendit. Els navarresos han gaudit de diverses ocasions de perill i han trobat el seu premi a deu minuts de final. Piqué ha comès penal després de tocar una pilota amb el braç dins de l’àrea i Roberto Torres, amb sang freda, no ha perdonat des dels onze metres.

El Barça no s'ha rendit i, a través de l'empenta d'Arturo Vidal, ha buscat una diana guanyadora en els darrers minuts. Com a San Mamés, però, li ha faltat clarividència en els darrers metres i ho ha acabat pagant. Els de Valverde segueixen sense guanyar lluny del Camp Nou i, com a Bilbao, regalen punts per culpa d'una primera part nefasta.