Després d'aconseguir una històrica segona posició al Mundial de Rússia 2018, Croàcia s'ha acomiadat de Qatar 2022 aconseguint una altra fita, una tercera posició molt meritòria que anirà sempre unida a l'eliminació del Brasil dels quarts de final. Els de Dalic han aconseguit emportar-se la final de consolació en superar l'altra gran protagonista del Mundial, Marroc, que malgrat haver-se de conformar| amb la quarta plaça, ha fet història, en convertir-se en la primera selecció africana en superar els quarts de final d'una Copa del Món, i després de deixar pel camí a Espanya i a Portugal.

L'enfrontament ha tingut dues parts molt diferents. La primera ha estat vistosa, amb gols i grans ocasions. La segona, en canvi, ha estat més avorrida, amb molt poc joc ofensiu i més polèmica i tensió. Croàcia ha aconseguit mantenir el 2-1 amb el qual se n'ha anat al descans i s'ha alçat amb la tercera posició, com l'aconseguida en el Mundial de França 98 per Suker, Prosinecki i companyia.

Croàcia Marroc Gvardiol EFE
Croàcia, després de marcar l'1-0, obra de Gvardiol / Foto: EFE

Croàcia s'imposa en una gran primera part

El Marroc ha començat el partit amb nerviosos, perdent diverses pilotes a la zona de sortida. Només començar, de fet, un error de Bono ha estat a punt de costar-li un greu disgust. Per rematar-lo, en el minut 7 Croàcia ha obert el marcador, en una jugada d'estratègia que Gvardiol ha completat amb un excel·lent cop de cap. El Marroc, tanmateix, ha reaccionat amb rapidesa i només dos minuts després ha empatat, també a pilota aturada. El gol l'ha marcat Dari, també amb una rematada de cap. L'empat ha alliberat dels nervis inicials el Marroc, que ha començat a jugar amb més facilitat davant d'una Croàcia més horitzontal que intentava construir les accions d'atac sense presses. Els de Dalic, tanmateix, tenien més facilitat per trepitjar àrea rival. En el minut 17 ho ha intentat Kramaric, amb un xut massa fluix. I després ha estat el torn de Modric, que ha posat a prova al porter marroquí amb un xut ajustat (24).

A partir d'aquest moment, el partit s'ha interromput una mica, amb les defenses imposant-se als atacs, un petit respir després d'una mitja hora inicial frenètica. I quan semblava que s'anava a arribar al descans amb 1-1 al marcador, ha arribat el segon gol de Croàcia. El 2-1 ha estat un autèntic golàs, un xut al pal llarg d'Orsic que ha entrat per tota l'escaire (42).

Croàcia Marroc Dari EFE
Dari, després de marcar l'1-1 en el Croàcia-Marroc / Foto: EFE

El Marroc no aconsegueix forçar la pròrroga

Tot just començar la segona part, Orsic ha estat a punt de marcar un altre gran gol, però el seu xut ha sortit fora en rebotar en un defensa. L'ocasió, tanmateix, ha estat un miratge, ja que el segon temps ha estat molt més avorrit que el primer. Croàcia ha fet un pas enrere i li ha cedit la pilota al Marroc, que molt minvat físicament ha patit per generar oportunitats de gol. Croàcia, per la seva part, ho intentava al contraatac, encara que els seus únics acostaments han estat xuts llunyans i desviats.

El partit s'ha accelerat en el tram final, després d'una caiguda dins de l'àrea de Gvardiol, un penal molt clar que el VAR ha obviat. En el contraatac, i amb el central croat tornant a la seva posició, En-Nesyri ha estat a punt d'empatar, però el seu xut l'ha desviat Livakovic (75).